Na vojnom poligonu kod Slunja održana najveća vojna vježba OSRH od Domovinskog rata

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja održana je velika vojna vježba “Združena snaga 15”, jedna od najvećih vježbi Oružanih snaga RH od Domovinskog rata.

Kako kažu u MORH-u, na vježbi je sudjelovalo više od 1.000 pripadnika svih ustrojbenih cjelina OSRH, a riječ je o prvoj vojnoj vježbi koja se provodila u četiri dimenzije ratovanja – na kopnu, moru, iz zraka te u cyber prostoru.

– U pripremi i provedbi vježbe sudjelovao je Glavni stožer i njegove pristožerne postrojbe, kopnene snage, HRM, zrakoplovstvo, logističke postojbe i specijalne snage, s tim da je 630 pripadnika sudjelovalo izravno u vježbi, 398 u potpori, a 28 pripadnika u upravljačkom tijelu vježbe. Cilj vježbe bio je pokazati integrirane sposobnosti OSRH-a i uspješnost uvođenja novih sustava i opreme u operativnu uporabu, navode u MORH-u.

– Željeli smo pokazati da na kraju mandata ostavljamo Oružane snage spremnima za sve zadaće koje proizlaze iz Ustava. Za njih ćemo biti spremni kao što ćemo biti spremni i za misije koje se provode diljem svijeta u kojima će naši vojnici participirati, rekao je ministar obrane Ante Kotromanović.

POGLEDAJTE VIDEO…

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/79889/hrvatske-oruzane-snage-u-punoj-spremi-najveca-vojna-vjezba-od-domovinskog-rata/?autoplay=false&src=kaportal_hr

Osim u Slunju, vježba se provodila i na vojnom poligonu “Dugi otok”. HRM je pokazala djelovanje raketa i topničko djelovanje na moru.

Kod Slunja su pak sudjelovale snage borbene grupe mehaniziranog pješaštva ojačane bitnicom samohodnih višecjevnih lansera rekata, vodom tenkova, vodom terenskih vozila M-ATV i vodom minobacača 82 mm, dvije raketne topovnjače HRM-a, dva aviona MiG-21, transportni helikopteri Mi-8 i višenamjenski helikopter, helikopteri Mi-171Š HRZ-a i PZO-a, specijalne snage iz Zapovjedništva specijalnih snaga, vod elektronskog izviđanja Središnjice za obavještajno djelovanje, vod Vojne policije Pukovnije Vojne policije, tim za kibernetičku obranu sastavljen od pripadnike Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava, skupina za kontrolu kretanja i desetina za rukovanje gorivom Zapovjedništva za potporu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest