GASTRO KARANTENA

Karlovački restorani, fast foodovi i slastičarnice okrenuli se dostavama, dostavlja se čak i iz mesnica: Bolje nego da sjedimo doma!

Nema puno posla i dostava zasad nema puno, ali radimo i iz psiholoških razloga da ne sjedimo doma, kazala nam je Monika Čulig, šefica kuhinje Konobe Črni kos na Baniji.

Zatvaranje restorana, poput onog proljetnog, nagnalo je ponovno brojne ugostitelje da se okrenu dostavi kao jedinoj mogućnosti za bilo kakav prihod. Za razliku od proljeća ovog prosinca proširena je i ponuda posredničke dostave, jer uz Pauzu koja je djelovala i za proljetne karantene, sada je djelatnost na Karlovac proširio i Glovo, koji, pak, nudi i neke druge usluge, a ne samo dostavu hrane.

Nema sumnje kako će se, pogotovo ako se produlji zabrana rada za restorane, i neki drugi priključiti ovom načinu dostave, a trenutno su na Pauzi moguće narudžbe za McDonalds, Ham Ham, Vami, Tempo, Palmu i Behar. Za većinu objekata minimalna narudžba je oko 35 kuna, osim za McDonalds kod kojeg se može naručiti već u iznosu od 10 kuna. Treba voditi i računa o tome da se nadoplaćuje dostava od 5 do 10 kuna, osim u Beharu gdje nema te nadoplate.

Express narudžbe

Glovo od restorana i fast food objekata nudi uslugu dostave iz McDonaldsa, Vamija, Tempa i Palme, baš kao i Pauza, no uz to je moguća narudžba iz pizzerija Orca, Mamma Mia i Kristal. No, kao što smo spomenuli, Glovo nudi i druge usluge dostave pa je trenutačno moguće naručiti proizvode iz dm-a, s Tifona i iz Mesnice Ravlić. Uz to, moguća je i neka druga narudžba pod rubrikom “express narudžba”, no ona se i plaća nešto više.

Dakako, dostavu nude i brojni drugi objekti, mnogi od njih, poput City Fooda (koji dostavlja sve do ponoći) ili Greenceka, i inače su imali dostavu, a sada im je to jedini oblik rada. Neki su sada uveli dostavu pa je mnoge razveselila vijest da mogu naručivati hranu iz GP-a. Neki nemaju klasičnu dostavu već hranu svi koji to žele mogu preuzeti ispred samog objekta, primjerice ćevabdžinica “K Tržnici” ili konoba Kostanjac, koja se u ponudi izdvaja i craft pivom. 

Advent za van

Pizzeria Mona Lisa također se orijentirala na dostavu i to do kasnih sati, subotom i nedjeljom sve do ponoći, ostalim danima do 23 sata.

Svakako, ima i dodatnih načina da se ostane u kontaktu s kupcima pa je ispred Tempa moguće dobiti “coffee to go”, a uz topli napitak dobija se i gratis kroasan. 

Mnogima je i zanimljiva posebna adventska ponuda “Advent za van” koja je zasad moguća na području Zagreba i Karlovca – moguće je naručiti prigodne adventske poklon-pakete s kuhanim ginom i vinom, fritulama, paprenjacima, sve to ukrašeno božićnim lampicama – mali paket košta 80, a veliki 120 kuna.

– Interesa stvarno ima, mislim da ćemo malo i proširiti ponudu, u planu je punč i još neke sitnice, kažu nam.

Gableci u ruke i radnicima na “baušteli”

Jedan od neokrunjenih kraljeva karlovačkih dostava i bez korone zasigurno je Restoran Vami u Luščiću. Otkad je u ovu gradsku četvrt preselio iz nebodera Kod Miloša, Vami je velik dio poslovanja ionako orijentirao na dostave, pa su poznati da dostavljaju sve i svuda, čak i gablece radnicima na “baušteli”. 

– Što se našeg posla tiče mi smo puno orijentirani na dostave i sad će biti puno više, no oni restorani koji imaju samo uslugu u prostoru mogli bi biti u problemima, kaže nam vlasnik Vamija Marko Matijević.

To na neki način potvrđuju u konobi Kostanjac, koja inače nema dostave, a ni sada ih nije organizirala, već pruža samo mogućnost da se hrana naruči i preuzme.

– Zasad nije baš blistavo, no vjerujem da dio ljudi i ne zna da smo uveli tu mogućnost. Imamo i ponudu craft piva pa dio ekipe dolazi s tim ciljem. Iako, mislim da bi sve zvučalo puno bolje da se čujemo u petak, jer to je naš udarni dan. Oduvijek je Kostanjac imao stalne goste petkom sa svojom ribljom ponudom, mnogima je to već tradicija pa mislim da će nam petak pa i vikend ipak malo popraviti sliku, iako jasno da je teško, teško je svima, teško je i nama, ističe Goran Bunčić, konobar u Kostanjcu.

Dva su se karlovačka restorana s ponudom za ipak nešto zahtijevnije goste u novom “lockdownu” isto prebacili na dostave, a osim u ovom egzistencijalnom smislu, puno znači i da se ipak nešto radi, koliko, toliko. Jedan je Konoba Črni kos na Baniji, a drugi je Kastel, restoran u Starom gradu Dubovcu. 

Bolje nego da sjedimo doma

– Mi smo se tek sad odlučili za dostavu tijekom zatvaranja, iako nismo radili u prvom valu epidemije. Nema puno posla i dostava zasad nema puno, ali radimo i iz psiholoških razloga da ne sjedimo doma, kazala nam je Monika Čulig, šefica kuhinje Konobe Črni kos na Baniji. 

Kaže nam da nisu puno mijenjali svoj standardni jelovnik nego su ga samo prilagodili, tako da Črni kos ne treba zvati ako želite jesti ćevape, ali za ribu sa žara, pržene srdele, pašticadu ili jela ispod peke (teletina, janjetina, hobotnica), svakako da. U jelovniku su, dodaje Monika, i grah s kobasicom i kotlovina, prava zimska jela ali s najboljim sastojcima. 

– Jela se preuzimaju na vratima konobe,a pogodnost je da dajemo rabat oko 20-ak na uobičajene cijene. Radimo i pripreme ako nas otvore pred božićne dane. Prilagodili smo i radno vrijeme, otvoreni smo svaki dan od 10 do 17, subotom od 12 do 12 i nedjeljom od 12 do 17. Mislili smo da će vikend podbaciti ali bilo je bolje nego preko tjedna, izgleda da smo svoje goste naučili na odlična nedjeljna jela, kaže nam simpatična Monika. 

Slično radi i Bistro Kastel na Dubovcu koji nudi svoju standarnu ponudu odličnih burgera, dugo pečenih svinjskih rebrica, pa čak i proljetnih rolica azijskih rezanaca s piletinom, sve upakirano “za van”. Sve te delicije mogu se naručiti telefonom i dostavljaju ih na kućni prag, a ako se narudžba preuzme na vratima, odobrava se solidan popust od 10 posto. 

Neki popularni gradski restorani, pak, odlučili su zatvoriti vrata do 21. prosinca, u nadi da će tada mjere ipak biti olabavljene – tako trenutačno ne rade i nemaju dostavu Kvaka i M-90. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest