NOVI KRITERIJI

Definira se popuštanje mjera u tri kruga. Kada ćemo u kafiće i na treninge?

Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Moguće da se mjere i produže. I dok se čeka ta odluka - Stožer definira kriterije povratka normalnom životu

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/420602/definira-se-popustanje-mjera-u-tri-kruga-kada-cemo-u-kafice-i-na-treninge/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Tjedan je dana od djelomičnog lockdowna – brojke ne padaju. Od deset i pol tisuća testiranih u posljednja 24 sata pozitivnih je više od četiri tisuće. I danas velik broj umrlih, čak 70. Uz pomoć respiratora živi 259 pacijenata, a prema službenoj evidenciji ozdravilo je više od 3 tisuće 700 ljudi.

Među bolesnima s težim simptomima uglavnom je starija populacija. A da je ona i najranjivija pokazuje broj zaraženih u Domovima za starije gdje se virus i dalje, unatoč strogim mjerama, nesmetano širi. Stoga je moguće da se mjere i produlje. I dok se čeka ta odluka – Stožer definira kriterije povratka normalnom životu. 

“To su brojevi koji se drže oko 500-600 novooboljelih i ukazuju da je ova epidemiološka situacija i dalje loša, a svaki treći ili četvrti testirani je pozitivan”, kazao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo.

Situacija nije povoljna sve što se ne mora raditi na mjestima javnog okupljanja ne treba raditi, koristite sve pomoćne metode, informatičke sustave da se odradi ono što je nužno odraditi,

U Primorsko-goranskoj županiji 278-ero novozaraženih, nešto manje nego pethodnih dana, ali trend, kažu nije dobar pa će od 14. prosinca srednje škole preći na online nastavu.

“Osnovno očekivanje od te mjere je olakšanje organizacije provedbe nastave u srednjim školama, a i smanjenje doprinosa epidemije koje inače učenici srednjoškolske dobi imaju jer se koriste javnim prijevozom”, kazao je Dobrica Rončević, glavni epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Novim se mjerama starijim osobama na području Primorsko-goranske županije preporuča ne koristiti javni prijevoz u ranim jutarnjim satima.

“Da preuzmu odgovornost što se tiče broja ljudi, s tim da smo mi stavili ne 4 metra četvorna p osobi nego 10 metara četvornih prodajne površine po kupcu”, kazao je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest