NAJUSPJEŠNIJI U ŽUPANIJI

U korona godini se i uspješno poslovalo: Zlatne kune dobili Polira, Wienerberger i PPK – najbolji su po svim pokazateljima poslovanja

Uspješnost tvrtki ocjenjivana je po devet pokazatelja, od likvidnosti i zaposlenosti do prihoda i imovine

– Hrana nije spektakularna djelatnost: kad svima ide odlično, nama je dobro; kad svima ide loše, nama je i dalje dobro. Mi nakon ove krize i oporavka društva, za koji se nadam da će se dogoditi što prije, priželjkujem da to bude u drugoj polovici iduće godine, vjerojatno nećemo napraviti veliki skok u odnosu na ovo gdje smo danas. Izgubili smo dio HoReCa kanala, ali smo pojačali aktivnosti u izvozu i nastojimo kroz druge prodajne kanale vratiti taj dio natrag, što smo, u ovoj poslovnoj godini, zajedno sa svim našim zaposlenicima odradili dobro, izjavio je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije, na današnjoj dodjeli Zlatne kune HGK Županijske komore Karlovac.

PPK karlovačka mesna industrija osvojila ju je u kategoriji velikih poduzeća, Winerberger srednjih, a Polira malih. Uspješnost tvrtki ocjenjivana je po devet pokazatelja poslovanja, od likvidnosti i zaposlenosti do prihoda i imovine. PPK je bio u konkurenciji za Zlatnu kunu i na državnoj razini, među pet najuspješnijih velikih tvrtki u zemlji, što je po Miljakovim riječima, već pobjeda, a nagrade dokaz ispravnosti puta kojim idu godinama.

U ovoj su godini realizirali niz investicija, od fotonaponske elektrane i povećanja kapaciteta na farmi do nove opreme u proizvodnji, a planiraju završiti pročistač otpadnih voda, proširiti sadašnje kapacitete u tovu junadi i kooperacije, te nadogradnju pogona za pakiranje i rasjecanje svježeg mesa…

– Iz godine u godinu kontinuiran nam je investicijski ciklus od 20 do 30 milijuna kuna i tako ćemo nastaviti i iduće godine, najavio je Miljak.

U tvrtki je trenutno 578 zaposlenih, a zaposlili bi odmah još 20-30 radnika. Samo da ih ima.

– Trebamo ona zanimanja koja su deficitarna u RH i kroz samo školstvo i strukturu radne snage: mesari, rukovatelji prehrambenim strojevima, prehrambeni tehničari, dio zvanja za koji pokušavamo sa školama napraviti iskorak i planiramo iduće godine u dogovoru s MIOŠ-om kroz stipendije koje dajemo učenicima, bez posebnih obveza. Nastojimo ih privući kako bismo to riješili narednih godina jer nismo ni sami zadovoljni traženjem radne snage izvan RH, željeli bismo to riješiti u kraju u kojem djelujemo, kazao je Miljak.

Osim proizvodnje hrane, u Karlovačkoj županiji ove su korona godine uspješne bile i tvrtke vezane za građevinu. Inače je građevina, po riječima predsjednik Županijske komore Zlatka Kuzmana, ovu godinu najviše rasla: manji pad su, za razliku od drugih djelatnosti, imali samo u ožujku, travnju i svibnju.

Wienerberger zapošljava 197 radnika, a proizvodi inovativne građevinske materijale od gline, kojima se može graditi jedonstavno, brzo i energetski učinkovito.

– I u budućnosti ćemo se fokusirat na održivo poslovanje, inovacije naših proizvoda i servisa da našim kupcima omogućimo kvalitetniju, bolju i bržu gradnju, izjavio je član Uprave Boris Novosel.

Polira, odnosno, njenih 40 radnika proizvode kupaonsku opremu i to u Radatovićima, na području Ozlja. Nakon svih problema pa i opasnosti da tvrtka bude ugašena, sada izvozi u cijelu Europu, a prošle je godine prihod povećala za gotovo 40 posto. Ovogodišnja pandemija, srećom, nije im uzrokovala pad poslovanja, naprotiv.

– Sad već mogu reći da je ova godina bolja od prošle, ocijenio je direktor Marko Kure.

>> Zlatna kuna 15. prosinca 2020.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest