PUT PREMA KRAJU EPIDEMIJE

U KB Dubrava prve se cijepile liječnica i medicinska sestra: ‘Cijepila sam se jer želim natrag svoj raniji život, zagrliti roditelje…’

Osim korisnika domova, cjepivo proitv covida-19 danas su dobili i zdravstveni djelatnici

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/423904/prvo-cijepljenje-u-kb-dubrava/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Prvi zdravstveni djelatnici cijepili su se danas i u najvećoj covid bolnici u Hrvatskoj KB Dubrava. 

Cjepivo protiv covida-19 dobile su prve dr. Vlasta Merc, internistica i anesteziologinja te Silvija Iveković, medicinska sestra KB Dubrava. U toj bolnici danas će biti cijepljeno 35 djelatnika, a u naredna dva dana još 200.  

Tamo je bio i ministar zdravstva Vili Beroš zajedno s v.d. ravnatelja dr. Ivicom Lukšićem.  

Dr. Lukšić je rekao da je za sve njih to veliki dan. 

“Stvara se nova perspektiva u borbi protiv pandemije. Za sve nas ovo je novi početak zajedničkog liječenja ove bolesti”, kazao je. 

Beroš je kazao da godina nije mogla završiti boljim darom.

“Godina je bila test i za nas pojedinačno, na razini osobne odgovornosti. Zdravstveni sustav je prilagođen novim okolnostima, on funkcionira. Građani su pokazali odgovornost i zajedništvo. Ova ustanova od početka epidemije predstavlja najznačajniji centar u liječenju covid bolesnika. Dnevno se liječi preko 450 osoba, a 69 ih je na respiratorima. 360.000 litara tekućeg kisika se troši u jednom satu liječenja covid bolesnika. Odužit ću se državi i njezinim djelatnicima na radu, ako budem u mogućnosti, razmišljat ćemo o dodavanju novih i stručnih i znanstvenih elemenata, a i dodavanju novih djelatnosti.”, rekao je Beroš. 

Dr. Merz (44) u Dubravi radi 18 godina. 

“Neću reći da nam je teško raditi, iako smo sve duže na odjelima, jer najteže je našim pacijentima koji se bore ne samo za zdravlje, već za preživljavanje. Najteže je gledati oko sebe toliki broj smrti. Voljela bi da naši pacijenti odlaze kućama zdravi, ali svi smo svjesni koliko je covid-19 opak i smrtonosan. Cijepila sam se jer želim natrag svoj raniji život, da se ne moram skrivati od roditelja zbog moguće zaraze, da me 9-godišnji sin ne pita o eboli i koroni, već o temama koje zanimaju njegove vršnjake. Zato vjerujem da će nam cjepivo donijeti spas i da će veliki broj mojih kolega i svih građana u cjepivu prepoznati dobrobit”, kazala je dr. Merz. 

Silvija Iveković, medicinska sestra, KB Dubrava, također je poručila: 

“Drago mi je da sam  među prvima primila cjepivo. Od prvog dana sam s najtežim bolesnicima ovdje u Dubravi i svakodnevno svjedočim kako je teško boriti se za udah koji spašava život. Voljela bih da se cijepi što više nas u zdravstvu, ali i građana, jer samo tako imamo šansu sačuvati zdravlje i živote. U ime svih nas mogu poručiti – cijepite se. Spasit ćete i sebe i druge!”

Beroš je komentirao i manje brojke novozaraženih posljednjih dana što je posljedica, kako je rekao, manjeg broja testiranja, ali i učinkovitosti mjera. Kad je riječ o broju preminulih, koji je još visok, kazao je da će broj početi padati kroz tjedan do 10 dana. 

Cijepljenje u Hrvatskoj počelo je danas, a prva osoba koja je primila cjepivo je 81-godišnja Branka Aničić, korisnica Doma za starije i nemoćne Trešnjevka u Zagrebu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest