BITKA S KORONOM

Nastavlja se cijepljenje novim Pfizerovim cjepivom u Karlovačkoj županiji: Danas svoje doze dobili djelatnici karlovačke Hitne – ljudi s prve crte borbe protiv korone

S obzirom da se sva (osim jednog) cjepiva primjenjuju u dvije doze s različitim razmacima, do sada ugovorena količina je dostatna za cijepljenje 2.800.000 stanovnika Republike Hrvatske, navodi se u Zavodu za hitnu medicinu.


Nastavlja se cijepljenje protiv koronavirusa novim Pfizerovim cjepivom u Karlovačkoj županiji, a nakon što su jučer svoje doze dobili korisnici nekih domova za starije i nemoćne, danas je cijepljenje nastavljeno u zdravstvenim ustanovama.

Kako je izvijestio Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije, u prvoj pošiljci dobili su 24 doza cjepiva od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Tijekom jutarnjih sati procijepljen je dio radnika hitne medicinske službe u Karlovcu koji su na prvoj crti u zbrinjavanju naglo oboljelih i ozlijeđenih osoba.

– Hrvatska sudjeluje u zajedničkoj nabavi cjepiva protiv COVID-19, koju provodi Europska komisija i cjepivo će biti dostupno u Hrvatskoj u isto vrijeme kad i u drugim zemljama Europske unije. Nabava se ugovara s više proizvođača i postupci još traju. Do sada su ugovori s četiri proizvođača već zaključeni. Prema tim ugovorima očekujemo ukupno 5.600.000 doza cjepiva do kraja 2021. godine. S obzirom da se sva (osim jednog) cjepiva primjenjuju u dvije doze s različitim razmacima, do sada ugovorena količina je dostatna za cijepljenje 2.800.000 stanovnika Republike Hrvatske, navodi se u Zavodu za hitnu medicinu.

Cijepljenje će se provoditi prema Planu cijepljenja. Zavodi za javno zdravstvo će organizirati distribuciju/preuzimanje cjepiva na svom terenu, po potrebi i uz pomoć stožera civilne zaštite. Prvo je planirano cijepiti djelatnike i korisnike domova za starije osobe (i drugih ustanova za pružanje usluge smještaja u sustavu socijalne skrbi) i zdravstvene djelatnike, zatim (uvjetno rečeno, druga faza cijepljenja) sve osobe starije od 65 godina i sve osobe s kroničnim bolestima, te na kraju (uvjetno rečeno, treća faza) cjelokupno stanovništvo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest