Arheolozi u Kupi kod Karlovca pronašli brod iz rimskog razdoblja – istražuju ga s kolegama iz Francuske

Arheolozima je osim samog nalaza i bitno što ovaj vrijedni nalaz pokazuje da je promet rijekama u antičko doba bio izrazito frekventan. Po riječima Krešimira Raguža iz Konzervatorskog odjela Karlovac, međunarodna suradnja na ovom projektu je od izuzetne važnosti, dok je i uobičajeno da na sličnim projektima rade stručnjaci iz više zemalja.

Ispred francuske ekipe o samom istraživanju govorila je Giulia Bonneto, inače stručnjakinja upravo za brodske konstrukcije iz tog doba. Brod iz Kamenskog ima ravno dno dok je specifičnost gradnje što je spoj dna s bokovima broda izrađen iz jednog dijela drveta.

– Do 90-ih godina arheološka istraživanja su se drugačije obavljala. To se sad promijenilo, tako da samo na području Karlovačke županije imamo više od tisuću lokaliteta. Do 90-ih ih je bilo poznato tek 80-ak, rekao je Raguž.

Rimski brod u Kupi pronađen je zahvaljujući lokalnom stanovništvu, te će biti predmet istraživanja i narednih par godina.

KAportal.hr

POGEDAJTE VIDEO…

https://vijesti.rtl.hr/video/partneri/80443/arheolosko-istrazivanje-potopljenog-antickog-broda-u-rijeci-kupi-kod-karlovca/?autoplay=false&src=kaportal_hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest