SLAVLJENICI U 2021.

Ove godine obilježavamo 350 godina karlovačkih parkova i “Generalije”, 150 godina dobrovoljnog vatrogastva, 70 godina Šanca…

Iako nam je u prvom planu svakako zdravlje i želje da napokon završi pandemija koronavirusa, 2021. godina donosi nam i nekoliko značajnih karlovačkih obljetnica, koje nikako ne bismo smjeli propustiti obilježiti na pravi način.

Najznačajnije obljetnice one su koje odlaze 350 godina u prošlost. Daleke 1671. godine sagrađena je vojarna “Generalija”, danas nam poznata kao zgrada Veleučilište Karlovac, a nadozidan je i toranj, odnosno zvonik crkve Presvetog trojstva. 

Posebno značajna za Karlovac je i 350. obljetnica pravog simbola grada – naših parkova. Naime, prije 350 godina Karlovac je dobio svoj prvi uređeni park – riječ je o lokaciji pored Veleučilišta, najpoznatijoj po kolokvijalnom imenu “Vojna bašta”, koja status parka ima, dakle, još od 1671. godine, dok današnji oblik ima od 1880. godine. Nije to i jedina parkovna obljetnica, no o tome malo kasnije.

Iako je povijest vatrogastva u gradu, razumljivo, i dulja, u daljoj prošlosti prvenstveno je bila riječ o organiziranim vojnim službama. Prvo karlovačko Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano je, pak, 1871. godine (10. svibnja) pa karlovački vatrogasci ove godine imaju lijepu 150. obljetnicu. Isto toliko godina mogao je proslaviti židovski hram – sinagoga, u Šebetićevoj ulici, nažalost znamo da ovog vrijednog spomenika našeg grada više nema.

A, evo i nešto kraćih, ali jednako vrijednih obljetnica u posljednjih 100 godina:

90 godina – Modrušanov park (pokraj kina Edison)

75 godina – Tehnička škola

70 godina – Košarkaško igralište u Šancu

40 godina – Župa Presvetog srca Isusova u Novom centru

30 godina – Početak Domovinskog rata i niz obljetnica vezanih uz obranu grada

– Trgovačko-ugostiteljska škola i Mješovita industrijsko-obrtnička škola

25 godina – Karlovačka građanska garda, Karlovačke mažoretkinje, Speleološko društvo Karlovac, baseball stadion u Grabriku

20 godina – Glavna meteorološka postaja Karlovac

10 godina – Udruga Jak kao Jakov, Riječno kino, Međunarodni Karlovac Dance Festival.

Nadamo se da će većina “slavljenika” imati prigodu ove godine na lijep i svečan način, u normalnim uvjetima, obilježiti svoje lijepe okrugle obljetnice. Veliku obljetnicu “grada parkova”, lokalni čelnici trebali bi i morali obilježiti pokretanjem realizacije dugo očekivanog parka u Grabriku, a na isto čeka i Novi centar. Dakako, ne treba ni spominjati da očekujemo daljnje uređivanje i očuvanje i danas prekrasnih karlovačkih parkova i što više sadnje novog drveća.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest