OPREZ NA NAJJAČE

Nema popuštanja mjera barem do 15. veljače: Čeka se što će se događati kada počne škola

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mnogi se nadaju da bi nakon 31. siječnja, dokad su na snazi sadašnje mjere, mogli proraditi kafići na otvorenom, teretane, fitness centri

Ako je suditi prema onom što savjetnici sugeriraju Nacionalnom
stožeru civilne zaštite, trenutne epidemiološke mjere produžit će
se barem do polovice veljače, a moguće i do ožujka jer ništa ne
jamči da se situacija neće pogoršati i s postojećim
ograničenjima, piše u nedjelju Jutarnji
list
.

Ističu da treba vidjeti što će se događati kad počne nastava za
niže razrede i maturante te kako će na sirenje epidemije utjecati
nedavna blagdanska okupljanja i godišnji odmori koje su mnogi
proveli izvan svojih mjesta stanovanja.

Slično razmišljaju i u drugim zemljama EU, koje ne predviđaju
skoro otvaranje. Preciznije, naglašava se da bi do daljnjega
trebalo potpuno zatvoriti škole jer, primjerice, najnovija
austrijska istraživanja govore da su djeca jednako opasni
širitelji virusa kao i odrasli.

Sve u svemu čini se da bi kucanje na vrata stožeru s pojedinim
zahtjevima za popuštanje mjera mogla ostati uzaludno barem do 15.
veljače.

Otkako se u Hrvatskoj bilježi pad broja zaraženih među
testiranima, ali i pad broja hospitaliziranih pacijenata, sve se
češće čuje apeli o mogućem ublažavanju mjera. Mnogi se nadaju da
bi nakon 31. siječnja, dokad su na snazi sadašnje mjere, mogli
proraditi kafići na otvorenom, teretane, fitness centri, a iz
Istre rukavica je na tu temu već bačena.

Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac već je
najavio “razgovor s nacionalnim stožerom na tu temu”, bez čijeg
blagoslova to ne može učiniti. Naime, i dalje lokalne mjere mogu
biti samo strože od nacionalnih.

No, pouzdano se zna da do kraja siječnja neće biti popuštanja.
Osim toga, još je prerano prognozirati situaciju koja bi se mogla
dogoditi za desetak dana, a ni trenutne temperature ne idu u
korist popuštanja. Stručnjaci objašnjavaju da bi, ako bi se i
otvorile terase kafića i restorana, to značilo uključivanje
grijalica ispod kojih bi se natiskao veći broj ljudi, donosi
Jutarnji
list
.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest