BORBA S EPIDEMIJOM

U Hrvatskoj protiv Covida do sada cijepljeno više od 50.000 ljudi: Evo koliko je prijavljenih slučajeva nuspojava i jesu li opasne

Željko Lukunić/PIXELL

Razmak između dvije doze cijepiva protiv covida-19 može biti čak 42 dana

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/426902/capak-o-nuspojavama-i-o-mogucnosti-biranja-cjepiva/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

U Hrvatskoj su do sada protiv covida-19 cijepljene Pfizerovim cjepivom 46.202 osobe, dok je Modernino cjepivo u Sisačko-moslavačkoj županiji primilo 4.757 osoba. 

Do sada su prijavljene i 122 sumnje na neku od nuspojava. 

“Sve su osim jedne koja je stigla danas potvrđene. Većina je blagog tipa, lagana temperatura, bol na mjestu aplikacije, glavobolja, loše osjećanje… Bilo je i teških reakcija koje razmatra posebno povjerenstvo, jesu li posljedica cjepljenja, no kako se radi o alergijskoj reakciji, uglavnom jesu. Do sada je bila samo jedna prijava sumnje na nuspojavu cjepiva Moderne”, pojasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na konferenciji Nacionalnog stožera. 

Preporučeno je da maksimalan razmak između dvije doze bude 42 dana. Ako bi to bilo i više, nije preporučivo jer proizvođač ne garantira učinak, ali osoba će dobiti drugu dozu i nakon tog roka ako dođe do prekoračenja, rekao je Capak.  

Za sada hrvatski građani nemaju mogućnost izbora oko izbora cjepiva, no kada stigne i ono Oxfordovo, to će vjerojatno biti moguće. 

“Ako će postojati mogućnost aplikacije na nekom mjestu više vrsta cjepiva, naravno da će pacijenti moći birati. Moderna je otišla u SMŽ. A kada dođe AstraZeneca pretpostavljam da će na nekim mjestima biti i mogućnost izbora”, rekao je Capak. 

Nova tranša Moderninog cjepiva stiže 24. siječnja. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest