NA TERENU U GLINI

Inženjeri iz Karlovačke županije svakodnevno pomažu u Glini, sve rukovodi Marina Jarnjević: Ne lijepimo samo naljepnice, svaka kuća ima priču o strahu tih ljudi

foto Radio Mrežnica

To nisu samo naljepnice, već i priča o strahu tih ljudi. Oni žive s tim svakog dana, boje se noći, preko dana su u svojim kućama, a po noći spavaju u kamp prikolicama ispred kuće ili u montažnim kućicama. Zaista teške situacije.

Nastavlja se angažman inženjera iz Karlovačke županije na području pogođenim potresom u Sisačko – moslavačkoj županiji. Naime, uz brojne operativce od petka su na terenu u Glini i oko 25 inženjera u graditeljstvu iz Karlovačke županije, kako iz upravnih odjela Karlovačke županije, gradova i općina tako i iz pripadajućih tvrtki i ustanova. Ogromno pojačanje čine i privatni projektni uredi s područja Karlovačke županije.  

Po riječima županijske pročelnica i koordinatorice Marine Jarnjević, saznajemo da svakog dana ekipa od minimalno desetak ljudi iz Karlovačke županije putuje u smjeru Gline, gdje ujutro dolaze tamošnjem koordinatoru Igoru Sušiloviću koji se cijelo vrijeme nalazi u Glini te ih se raspoređuje gdje zatreba, širom Sisačko – moslavačke županije. 

– Baš sam jučer bila u Glini, gdje smo sudjelovali na jednoj radionici koja je imala psihološku tematiku. Naime, naši inženjeri zaista na terenu imaju svakakve situacije. Često puta je uz stručni dio potrebno i smiriti ljude koji su pretpjeli ne samo strašnu štetu, nego i šok za cijeli život. Sa svojim kolegama iz Upravnog odjela sam otišla i na teren da se uvjerim u nepredviđene situacije na terenu. To nisu samo naljepnice, već i priča o strahu tih ljudi. Oni žive s tim svakog dana, boje se noći, preko dana su u svojim kućama, a po noći spavaju u kamp prikolicama ispred kuće ili u montažnim kućicama. Zaista teške situacije. Potreban im je uz sve i razgovor i neka vrsta utjehe, kaže nam pročelnica Jarnjević. 

Pregled objekata, kao i brzina utvrđivanja uporabivosti ipak ide zadovoljavajućim tempom. 

– Od prošlog petka, otkad je bilo potrebno ipak neko uhodavanje, naši timovi su pregledali  blizu 300 objekata. Evo i danas na subotu, ekipa je bila u Glini i pregledali su 68 objekata. Prosjek po objektu je nekih pola sata, može biti i manje ili više, sve što se pregleda i utvrdi koja se naljepnica lijepi, podaci se unose u sustav na nivou Republike Hrvatske. Prijave se vrše u ArcGis aplikaciji registriranim inženjerima koji obavljaju preglede te se štete, procjene uporabivosti objekta itd. evidentiraju u važećem sustavu. Tu je bitna koordinacija i s nacionalnim nivoom. Koordinator s nacionalne razine za potresom pogođena područja Karlovačke županije je  Krešimir Tarnik s kojim smo u stalnoj komunikaciji, rekla nam je Marina Jarnjević.

Zadatak inženjera je da prilikom obilaska terena utvrde stanje oštećenih građevina s aspekta uporabivosti. Dakle, tzv. brzim pregledom označuju se građevine koje su uporabljive te se u njima može boraviti (zelenom naljepnicom), privremeno neuporabljive (građevine kojima je potreban dodatni detaljan specijalistički pregled – žutom naljepnicom) te građevine koje su neuporabljive ili zbog velikih oštećenja konstruktivnih elemenata ili vanjskih utjecaja (crvena naljepnica). Naknadnim dodatnim detaljnim pregledima žuto i crveno označenih objekata, utvrdit će se, ovisno o stupnju oštećenja, koje su građevine za rušenje, a koje za obnovu odnosno statičku sanaciju konstrukcije.

Fotografije Radio Mrežnica

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest