7 dana na 4 rijeke: 13. titula prvaka države u vitrini karlovačkog bejzbol kluba

7 dana na 4 rijeke: 13. titula prvaka države u vitrini karlovačkog
bejzbol kluba

Završeno je 24. prvenstvo Hrvatske u bejzbolu. U odlučujućem susretu Bejzbol klub Olimpija 83 potopila je sve nade splitskom Bejzbol klubu Nada svladavši ih u konačnom odmjeravanju sa 7:3 i tako si upisali 13. po redu titulu prvaka Hrvatske. Nadajmo se da će im broj 13 donijeti još više sreće i uspjeha.

Velika je ovo pobjeda Olimpije 83, možda i posljednja zajednička utakmica sjajne generacije karlovačkih bejzbolaša. Kruno Gojković pozvan je u reprezentaciju Europe do 23 godine s kojom 23. studenoga odlazi u kineski Taipeh na pripreme. Antonio Horvatić će najvjerojatnije, kao prvi Hrvat, u prosincu ove godine potpisati svoj prvi profesionalni ugovor s jednom američkom bejzbol momčadi. Darko Kvaternik koji se ovih dana vratio iz Amerike u džepu nosi ponuda za povratak u neke američke momčadi. Na sreću, za budućnost karlovačkog bejzbola ne treba se plašiti jer treneri BK Olimpija 83 u svim dobnim kategorijama – mladež, kadeti i juniori, dobro znaju kako i što rade a da sačuvaju sport koji vole.

Prije 32 godina klub je krenuo od nule, a danas im je startna pozicija daleko povoljnija. Uzevši u obzir broj ostvarenih rezultata i rejting koji karlovački klub danas ima u Europi, ali i rad s mlađim selekcijama, imaju blistavu budućnost. Uz znanje, klub ima i nešto što je ponovno dokazano punim tribinama, a to je povjerenje Karlovčana. Zar bi trebalo još nešto više…? Posebna je bila uspješna ova godina u kojoj su osvojili naslove prvaka i kup Hrvatske, i Interligi su bili drugi i prošli su kvalifikacijski turnir za ulazak u europski Kup CEB-a. Prisjetimo se ovom prigodom da je seniorska ekipa Bejzbol kluba Olimpija do sada osvojila Kup Hrvatske 14 puta, naslov prvaka Hrvatske 13 puta, Interligu 6 puta… Najveći uspjeh kluba je osvajanje Kupa CEB – Europske federacije, u Barceloni 2006. godine. To je prvi puta da je jedna karlovačka momčadska ekipa igrala i osvojila jedan europski kup.

Klub je do sada preko «velike bare» (USA) putovao 10 puta. Nastupali su u New Yorku, Los Angelesu, Las Vegasu, Atlanti, Orlandu, Clevelandu, Pittsbourgu, Kansas City, Chicagu i Denveru. U Europi su igrali u puno velikih gradova – London, Paris, Barcelona, Montpellier, Berlin, Parma, Rim, Prag, Budimpešta, Koeln, Antwerpen, Amsterdam, Bratislava… Od 2000. pa nadalje svake godine, najmlađi igrači, Little League, za vrijeme Uskršnjih blagdana gostuju u Atlanti i Panama Citiyu. Svugdje gdje su gostovali bili su uspješan promicatelj Karlovca i Hrvatske. Zahvaljujući toj američkoj suradnji, karlovačkoj djeci – igračima Olimpije 83, bilo je omogućeno da odu i na američka sveučilišta i srednje škole.

BK Olimpija 83 je još 1986. godine uspjela izboriti status prvoligaša tadašnje Jugoslavije, a od 1991. godine ima status prvoligaša u Hrvatskoj ligi, što je i danas. U razdoblju od 1986. do 1990. ostvarili su plasmane od 3. do 5. mjesta na prvenstvu države, da bi se 1990. godine osvajanjem naslova državnog prvaka u konkurenciji juniora počela naslućivati buduća šampionska generacija. Stvaranjem samostalne hrvatske države počinje i razdoblje najvećih uspjeha bejzbolaša karlovačke Olimpije 83.

Otkako je BK Olimpija osnovan je 1983. godine na inicijativu studenata i učenika u to vrijeme okupljenih u više sportskih organizacija u Karlovcu stvarali su generacije i generacije igrača i tako gradili temelj onog što postoji danas. Bitno je pritom naglasiti da su od samog početka stvari u klubu usmjerene ka stvaranju zdrave sportske i amaterske atmosfere, što u ozračju ljudi koji vole sport i grad Karlovac nije bilo teško. Uz sve to treba reći da su igrači i dalje potpuni amateri te da za svoj angažman u ovom sportu ne dobivaju nikakvu novčanu naknadu. Najveća im je nagrada zadovoljstvo, druženje, putovanja i zdrava sportska sredina.

Prisjetih se jednog događaja iz 1999. godine, 18. ožujka. U kolumni «Pogled iz drugog kuta» napisao sam tekst pod naslovom «Što je za ambasadora nije i za vola». Naime, tada je otvoreno bejzbol igralište u Grabriku za kojega su stručnjaci govorili da je jedno od najboljih i najljepših na ovim prostorima. Bejzbolaši su gradnju pomogli i vlastitim radom. Zaradili su oko 80 tisuća kuna tako što su čistili zgrade, uređivali okoliš, nosili namještaj… Igralište je otvorio Peter Galbraiht, američki veleposlanik u Hrvatskoj. Otvaranju tada nije bio nazočan ondašnji gradonačelnik za kojega je samo nogomet bio sport?. Naprasito je odbio poziv. Nije mu ništa značilo ni to što je u Karlovac tim povodom došao predstavnik najjače sile na svijetu.

Karlovački je klub, kao predstavnik sporta koji u Hrvatskoj ima vrlo kratku tradiciju, često je nažalost bio u (ne)milosti vladajućih struktura. Unatoč toga u proteklih 32 godine klub je ostao jači i organiziraniji nego ikad. Pored već spomenutoga što je KA-bejzbol proteklih godina postigao, pitanje je koliko se uopće stav lokalne politike prema bejzbolu od tada promijenio. Procijenite sami. No, nemam namjeru nikoga braniti, ali mislim da je jedini razlog zašto su postojale neke prepreke u odnosima taj što bejzbol nisu poznavali. Danas je, vjerujem, drugačije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest