CIJENA GRIJANJA

Najava Gradske toplane o jeftinijem grijanju naišla i na kritiku, Petračić: Prvo poskupe, pa pojeftine, a sve je još uvijek itekako – preskupo!

PIXELL/KAportal

Karlovački gradski vijećnik Davor Petračić koji je i vlasnik tvrtke koja se bavi upravljanjem zgradama tvrdi da se radi o običnoj manipulaciji.


Najava iz Gradske toplane o jeftinijem grijanju za Karlovčane zbog niže ugovorene cijene prirodnog plina razveselila je mnoge, no odmah naišla i na kritiku.

Karlovački gradski vijećnik Davor Petračić koji je i vlasnik tvrtke koja se bavi upravljanjem zgradama tvrdi da se radi o običnoj manipulaciji. Jučer je, podsjetimo, Gradska toplana izvijestila o pojeftinjenju grijanja za oba tarifna modela (kućanstva i poslovne subjekte) što je, navode rezultat nove niže ugovorene nabavne cijene prirodnog plina, kao dominantnog goriva za proizvodnju toplinske energije. O tome je KAportal pisao ovdje…

– Prvo povećaju za 6,2 posto, a onda smanje za 10,5 posto, a još uvijek kupljenu cijenu energije uvećavaju za 20,6 posto, a dok su prije ovoga “pojeftinjenja” imali uvećanu prodajnu cijenu u odnosu na kupljenu uvećanu za čak 32,5 posto, ustvrdio je Petračić.

Kako kaže, iz toga se može iščitati koja je neefikasnost njihovog sustava proizvodnje energije – 20,6 do 32,5 posto, odnosno toliko gube na proizvodnji i distribuciji. 

– Nije isključeno da je neefikasnost još veća i da dio izgubljene energije pokrivaju iz paušala koji je prosječno na nedopustivo visokih 40 posto prodajne cijene usluge grijanja, rekao je Petračić.

Petračić inače smatra da je ovakva Gradska toplana potpuno nepotrebna te da svaka zgrada može imati svoj neovisni sustav grijanja na plin. Više zgrada u Karlovcu kojima upravlja imaju takav sustav grijanja. Gradska toplana upravo očekuje potpisivanje ugovora za financiranje i gradnju novog vrelovodnog sustava koji bi trebao izbjeći ogromne gubitke o kojima Petračić govori, kao i omogućiti da se u budućnosti Karlovčani griju na geotermalnu energiju.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest