PROJEKT OD 420 MILIJUNA KUNA

Karlovac kao veliko gradilište: S proljećem kreće ogroman projekt Aglomeracije, bageri stižu i u Zvijezdu, gradi se infrastruktura pod zemljom, ali i uređuju ulice

S Vodovodom i kanalizacijom je Grad, dodaje gradonačelnik, naručio i studiju za prometnu organizaciju prometa u gradu dok traju radovi.

Nakon što do kraja veljače završi postupak javne nabave, s proljećem kreće ogroman infastrukturni projekt vrijedan više od 420 milijuna kuna od kojih više od pola daje Europska unija i to bespovratno. 

Radi se o gradnji Aglomeracije Karlovac – Duga Resa koja donosi novi vodoopskrbni i kanalizacijski sustav, ali i puno više od toga. Kako su danas na tiskovnoj konferenciji pojasnili direktorica Vodovoda i kanalizacije Katarina Malenica i gradonačelnik Damir Mandić, radi se o cijelom nizu manjih projekata koji će biti vidljivi i na gradskim ulicama. 

– Fokusirani smo na završetak procedure za Aglomeraciju, no nemojmo smetnuti s uma da imamo vrijedan projekt ne samo zahtjevan financijski nego i tehnički zahvaljujući projektu ISPA-e. Karlovac je bio prvi grad koji je svoj pročistač financirao sredstvima EU, rekao je Mandić te dodao kako su za ovo sad zaslužni ljudi koji su sudjelovali i na tom projektu. 

Kako kaže, Grad Karlovac je preuzeo obvezu financirati i komunalne potrebe naših sugrađane koje nisu obuhvaćene kroz financiranje sredstvima EU. Tako će konačno već na proljeće mehanizacija stići i u karlovačku povijesnu jezgru gdje će se, nakon gradnje nove vodoopskrbne mreže prionuti uređenju i gradnji DTK mreže, nogostupa te popločavanju Radićeve ulice, okolnih ulica i Trga bana Josipa Jelačića.

– Grad Karlovac u ovih 420 milijuna kuna sudjeluje sa sto milijuna kuna. U svim mjesnim odborima i gradskim četvrtima gdje će se odvijati radovi, Grad je dobio građevinske dozvole za nogostupe i javnu rasvjetu što je podizanje komunalnih standarda na tim područjima, kaže Mandić pojasnivši da se radi o velikom broju gradskih četvri i mjesnih odbora.  

Radovi će trajati tri godine, kaže Mandić, a uz njih će u tijeku biti i drugi veliki komunalni projekti, a najzahtjevniji su gradnja obilaznice Turnja i sustava obrane od poplave. S Vodovodom i kanalizacijom je Grad, dodaje gradonačelnik, naručio i studiju za prometnu organizaciju prometa u gradu dok traju radovi. 

Direktorica Vodovoda Katarina Malenica prezentirala je podatke koji pokazuju koliko je cjelokupni projekt velik.

–  Izgradit će se 65 km kanalizacijske mreže, rekonstruirati 7 km kanalizacijske mreže, rekonstruirati 56 km vodoopskrbne mreže, izgraditi 27 crpnih stanica, izgraditi postrojenje za solarno sušenje mulja, nabaviti 5 vozila za održavanje sustava odvodnje, kaže Malenica.

Projekt u gradu Karlovcu obuhvaća naselja Drežnik, Hrnetić, Gornje Mekušje, Gornja Švarča, Donja Švarča, Mala Švarča, Jamadol, Kamensko, Turanj i Zvijezda, au Dugoj Resi Tušmer, Gornje Mrzlo polje i Jozefinsku cestu. Ide skroz do Općine Barilović odnosno tamošnjeg naselja Belajske Poljice. 

Malenica je ukratko rezimirala rad Vodovoda u protekloj, izuzetno zahtjevnoj pandemijskoj godini.

–  Zadržali smo kontinuitet stabilnog poslovanja, unatoč odricanju od dijela prihoda uslijed pandemije. Provedene su uštede na plaćama smanjenjem od 5, odnosno 10 posto u trajanju od šest mjeseci.  Cijena usluge pražnjenja septičkih jama je smanjena za 38,7 posto, oslobodili smo pravne subjekte koji nisu radili plaćanja varijabilnog dijela cijene vodnih usluga a za građane smo imali mjeru odgode plaćanja kamata do 30. lipnja 2020. godine, kaže Malenica.

Tijekom godine realizirani su radovi ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna uz sufinanciranje Hrvatskih voda. Direktorica Vodovoda kaže da je izgrađena kanalizacija i obnovljena vodoopskrbna mreža u dijelu naselja Gornje Mekušje, obnovljen je vodoopskrbni sustav u dijelu naselja Ladvenjak, završeni su radovi na izgradnji vodoopskrbnog cjevovoda Vujići, izveden priključak plina za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, što je preduvjet za izgradnju solarne sušionice mulja. Nastavljene su aktivnosti u sklopu projekta rekonstrukcije državne ceste DC6, investicije kojom rukovode Hrvatske ceste, a nastavljen je i rad na strateškim projektima Aglomeracije, izgradnje novog vodocrpilišta u Karlovcu i na smanjenju gubitaka vode.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest