PLAĆAJU VIŠE?

Zašto neki građani plaćaju grijanje više nego što bi trebali? Petračić tvrdi da ima velik broj krivo obračunatih računa, traži povrat novca građanima

PIXELL/KAportal

Petračić je uvjeren da se dijelu građana nepošteno obračunavaju računi za grijanje kao i da takva praksa mora prestati.

– Kontrolom računa naših sugrađana utvrdili smo da se zgradama s više mjerila topline i s modelima raspodjele 2EG za energiju (energija prema udjelu površine) dvostruko uvećava udio površine stana (koeficijent)  u grijanoj površini zasebnog mjerila zgrade i energija time postaje dvostruko skuplja, ustvrdio je karlovački gradski vijećnik Davor Petračić, predvodnik Nezavisne liste Naš Karlovac.

Kako kaže, rezultat ovakvog obračuna su računi za grijanje za siječanj veći i od 550 kuna mjesečno nego što bi trebali biti.

Petračić je, naime, ustvrdio da Gradska toplana obračunava penalizaciju 100 posto, a koja se prema pravilniku za raspodjelu toplinske energije obračunava samo na model 3EG (gdje se obračun radi prema izmjerenoj vlastitoj potrošnji i kada neki imaju, a neki nemaju mjerila), a ne i prema modelu 2EG gdje se potrošena energija obračunava prema površini na zasebnom zajedničkom mjerilu.

– Njihova logika je da ako u zgradi postoji više zajedničkih mjerila od kojih su na jedno prikopčani oni koji imaju vlastita mjerila, a na drugi su prikopčani oni koji uopće nemaju mjerila, ove bez mjerila penaliziraju iako imaju svoje mjerilo u zgradi s drugima koji su vezani na drugo zajedničko mjerilo i imaju vlastite mjerne uređaje, rekao je Petračić za KAportal te dodao da je penalizacija osmišljena samo u slučajevima kada na jednom zajedničkom mjerilu većina ima mjerilo, a manjina ne, pa ih penalizacijom prisiljavaju da i oni ugrade.

No u praksi ima i drugačijih slučajeva. Neki su se građani još prije žalili da jednom godišnje dobivaju izrazito visoke račune, a radi se o obračunu zaprimljene snage za cijeli ulaz a koju su koristili i njihovi susjedi. To se pak događa u zgradama gdje manji broj korisnika ima ugrađena mjerila topline – razdjelnike, a veći i dalje plaća grijanje po kvadratu stana. 

Bilo kako bilo, Petračić je uvjeren da se dijelu građana nepošteno obračunavaju računi za grijanje kao i da takva praksa mora prestati. 

– Tražimo povrat novca građanima svih tako krivo obračunatih računa i odgovornost koja uz to ide, rekao je Petračić. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest