IN MEMORIAM

Posljednji pozdrav: U 72. godini života preminuo nekad poznati karlovački sportaš Nikica Kosanović, korona kobna za još jednog poznatog Karlovčanina

Na žalost svih nas, ovu je borbu naš dragi Niko prije dva dana ipak izgubio.

U 72.godini života preminuo je Nikica Kosanović – Nik ili Nos, kako smo ga od milja nazivali, naš hrvač, borac teakwondo sporta i poznati ragbi igrač reprezentacije Jugoslavije i Slovenije. Rođen je 1950.godine u Ljubljani, preminuo je prije dva dana u Karlovcu.

Svi smo bili uvjereni  da će ovaj izuzetan sportaš iznimne fizičke snage pobijediti bolest koja ga je zadesila, kao što je dobio mnoge borbe sa jednako opasnim protivnicima na strunjačama brojnih sportskih borilišta. Vjerovali smo da će i ovoga puta pobijediti jer se radilo o borcu koji je bio nepobjediv i u susretima sa žestokim dečkima na karlovačkom asfaltu kao i sa sportskim protivnicima na ragbi terenima  širom svijeta. Na žalost svih nas, ovu je borbu naš dragi Niko je prije dva dana ipak izgubio.

Niko je, došavši iz Ljubljane početkom 60-tih godina u Karlovac završio osnovnu a potom i ovdašnju srednju ekonomsku školu.

Već se je u najranijoj mladosti isticao sa svojim gorostasnim stasom koji je privlačio  djevojke ali i izazivao strahopoštovanje onih momaka spremnih na svakojake nepodopštine. Iza njegovog  vanjskog  izgleda  krila se zapravo mirna osoba, sklona nenasilju i agresiji, ali sklona borbi za istinu i pravdu i zaštitu slabijih.  Krila se u njemu istovremeno i velika smirenost, osjećaj dobrote i pružanja prijateljske podrške pa ne treba čuditi što je oko sebe širio poruke prijateljstva i uvažavanja, ne samo u njegovoj gradskoj četvrti Naselju Nade Dimić, već i po cijelom Karlovcu. 

Već u formativnim godinama eruptivnom snagom iz njega je izbijala energija koju je usmjerio na hrvanje u kojem je vrlo brzo ostvario vidne natjecateljske rezultate pobjeđujući i istaknute šampione.  

Nakon završene srednje škole odlazi u Ljubljanu gdje završava studij ekonomije, ali ne prekida vezu sa Karlovcem u kojem mu ostaju živjeti roditelji i sestra, te mnogobrojni prijatelji. U Ljubljani se nastavlja baviti hrvanjem, osvaja brojne sportske trofeje, između ostaloga i naslov juniorskog državnog prvaka te ulazi u sastav državne reprezentacije. Njegov nemirni duh i želja za istraživanjem vlastitih granica ubrzo ga uvode u još jednu novu i veliku sportsku strast, počinje trenirati ragbi. Upornim radom postaje standardni prvotimac ragbi kluba Koloys iz Ljubljane, a uskoro i  standardni član državne reprezentacije bivše Jugoslavije. 

Nikini prijatelji

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest