Kodos ugrozio projekt CGO na Babinoj gori? Ako ne ispoštuje uvjete, morat će vratiti milijun kuna, a Fond će raskinuti ugovor

Budući centar upitan zbog grešaka županijske tvrtke?

Ako do 31. ožujka ne ispoštuje uvjete koje je propisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, županijska tvrtka Kodos zadužena za projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori morat će vratiti milijun kuna uloženih u dokumentaciju, te cijeli projekt postaje upitan jer ga Fond, u tom slučaju više ne namjerava financirati.

Ova je situacija, smatraju u karlovačkom SDP-u, nastala uglavnom zbog nepoštivanja dogovorenih stavki ugovora i “soliranja” direktora Kodosa Zdravka Marčetića.

Naime, na sastanku u Fondu za zaštitu okoliša Marčetić je izvijestio da je Kodos proveo postupak javne nabave te sklopio Ugovor za izradu natječajne dokumentacije za radove na izgradnji CGO-a i izgradnji pretovarnih stanica, ukupne vrijednosti milijun i 50 tisuća kuna. No u Fondu tvrde da im nije poznato da je objavljen natječaj  za nabavu dokumentacije i geodetskih podloga, te da je to učinjeno bez njihovog znanja.

Smatraju da je time prekršen ugovor, te da priložena dokumentacija nije prihvatljiv trošak te da ga Fond neće financirati. Nadalje, izrađivač studije nije uvažio komentare Fonda, ali niti onoga tko u konačnici sve plaća – Europsku uniju, dok je Fond samo posrednik za sredstava. Podsjetimo, projekt CGO-a na Babinoj gori gotovo bi u potpunosti bio financiran iz strukturnih fondova EU.

Kako bi se Kodosu dala druga šansa, aneks ugovora je potpisan 15. rujna i u njemu je navedeno sve što ispoštovati, dok je rok – 31. ožujak. Koplja bi se još mogla lomiti oko same tehnologije obrade otpada u budućem centu, no sad je ipak prvo pitanje tko će, ako je bude, snositi štetu. U SDP-u smatraju da bi, ako projekt propadne, Marčetić odmah morao podnijeti ostavku.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest