IZBORI ILI?

Živi zid kazneno prijavio HDZ-a jer Mladost Gradu ne plaća koncesiju za parking, Fudurić: Ta i druge gradske tvrtke su Fimi Media karlovačkog HDZ-a

Marijan Fudurić, kandidat Živog zida za karlovačkog dogradonačelnika i donedavni gradski vijećnik, podnio je USKOK-u kaznenu prijavu protiv čelnika karlovačkog HDZ-a zbog opravdane sumnje “da su čelnici karlovačkog HDZ-a organizirali i vodili zločinačko udruživanje”.

Rekao je to na današnjoj konferenciji za novinare, pojasnivši da je to učinio jer Mladost Gradu ne plaća koncesiju za parking, a on sumnja da taj novac završava u HDZ-u.

Podsjetio je da je do polovice lipnja 2016. održavanje i naplatu parkiranja obavljao Parking d.o.o. i uredno podmirivao obveze prema Gradu Karlovcu, preuzete ugovorom.

– Da bi u osumnjičeni čelnici karlovačkog HDZ-a uz pomoć Gradskog vijeća u lipnju 2016. raskinuli ugovor s tim trgovačkim društvom i sklopili ugovor s trgovačkim društvom Mladost, koje je u 100 postotnom vlasništvu Grada Karlovca. Iz godine u godinu smanjivali su iznos ugovorene naknade, a u proračun Grada se uplaćivao iznos manji od ugovorenog, da bi u konačnici tu naknadu za 2020. godinu i unaprijed za 2021. apsolutno isključili, znači Karlovac uprihodi tim poslom nula kuna, kazao je Fudurić.

Na sjednicama Gradskog vijeća tražio je od gradonačelnika odgovor zašto je to tako napravljeno, zašto nije raskinuo ugovor nakon prve neuplate rate 2020. i angažirao zadužnicu koja je predana za osiguranje ugovora, već ostavio ugovor na snazi i, uz pomoć Gradskog vijeća, dužnika oslobodio preuzetih obveza. Podatke je tražio i od pročelnica, na nekoliko sjednica Vijeća pozivao DORH i Poreznu upravu da naprave analizu poslovanja Mladosti i Grada Karlovca, ali je reakcija nadležnih tijela izostala.

– Iz svega toga sam zaključio da rade cirkus od Ustava i zakona i da postoji opravdana sumnja da se radi o osmišljenom zločinačkom udruženju koje je započelo s radom polovicom 2016., a sve u cilju pribave nepripadne imovinske koristi i u svrhu financiranja HDZ-a i drugih osoba, te da su te osobe iz vrha karlovačkog HDZ-a naređivale ostalim osumnjičenima da dio gotovinskih sredstava naplate parkinga koji se prikuplja putem parkirnih aparata ne prijavljuju kao prihod, nego da se on donosi na neutvrđeno mjesto radi financiranja potreba HDZ-a i drugih osoba, te da se propusti isplatiti cjelokupna naknada po ugovoru, izjavio je Fudurić.

Rekao je da je prijavio visokopozicionirane čelnike HDZ-a i osobe koje su s njima uključene, ali koga poimence, nije htio imenovati “jer istraga još nije ni počela, to ćete morati tražiti USKOK u Zagrebu”.

Odgovarajući na pitanje koga smatra najodgovornijim, kazao je da je odgovoran gradonačelnik.

– Jer gradonačelnik je potpisnik toga ugovora i on je trebao taj ugovor raskinuti kad su se stvorili uvjeti za raskid ugovora, objaviti novi natječaj i izabrati novog ponuđača jer je cijena takva da se moglo dobiti 3 milijuna kuna za taj posao, a ovako Karlovac nije uprihodio ništa, odgovorio je.

Upitan ima li dokaze da je novac nošen u HDZ, odgovorio je niječno.

– Nemam dokaze, postoji sumnja jer jednostavnom računicom se da izračunati koliko se godišnje može uprihoditi od parkirnih mjesta, a neshvatljivo je da se ne uprihodi ništa. Znači da se nitko ne parkira u Karlovcu, napomenuo je Fudurić.

Pojašnjavajući koliki bi prihodi od parkinga trebali biti, Fudurić je rekao da bi grubom računicom godišnje od parkinga trebalo uprihoditi između 10 i 12 milijuna kuna, a da je, koliko zna, Mladost po posljednjim podacima prihodovala oko 3 milijuna kuna.

– Očito je da su Mladost i druge gradske firme bakomati, Fimi Media karlovačkog HDZ-a, zaključio je Fudurić.

Predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić rekao je da kaznena prijava prati situaciju od 2016. do danas, odnosno, 2025., do kad vrijedi ugovor između Grada i Mladosti. U proteklih pet godina cijena parkinga ostala je ista, broj mjesta je sličan, popunjenost također i ne vjeruje da je došlo do pada prihoda zbog korone.

– Čak i kad bi tako bilo, to ne objašnjava zašto je došlo do pada prihoda 2017., 2018., 2019. pa i same 2020.; nije cijela bila u koroni. Pitanje je postavljeno na Gradskom vijeću, nikakav suvisao odgovor ne možete dobiti. Sve ovo baca veliku sumnju da sav taj novac, koji se naplaćuje, prihod od naknada za parking, u gradu Karlovcu nestaje. Kada je 2020. došlo do toga da Grad ne traži ništa od Mladosti, čovjek bi pomislio da je u Karlovcu besplatan parking, nitko ne naplaćuje pa ni Grad ne dobiva ništa. To je apsurdna situacija. Iz godine u godinu, otkako je Mladost preuzela parkiranje, a to je gradska firma, kojoj je osnivač Grad, koju kontrolira gradonačelnik, odnosno, HDZ, ugovori o koncesiji za parking su se smanjivali iz godine u godinu, a i to što se smanjivalo nije se u potpunosti ispoštovalo. Postojala je zadužnica od 400.000 kuna, Grad ju je mogao aktivirati jer je došlo do kršenja ugovora, nije to napravio. U tih 5 godina prihod od parkiranja je sličan, a Grad dobiva de facto 0 kuna. To je sumnjiva, nevjerojatna situacija i mi pozivamo institucije RH da ispitaju sve odgovorne, poslovanje Grada Karlovca i Mladosti i napokon gradonačelnika da odgovori, a pročelnici i ostali dostave odgovore koje su dužni, pozvao je Sinčić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest