OVAKO ĆE IZGLEDATI

U naše ljekarne stižu kućni testovi na koronavirus! Prvo stižu ovi na štapić, a u ljeto oni na slinu’

RTL

U kutiji koja košta 75-85 kuna nalaze se tri stvarčice potrebne za testiranje: štapić za nos, reagens i test.

https://vijesti.rtl.hr/video/446450/evo-ih-ovako-ce-to-izgledati-direkt-prvi-testirao-kucne-testove-prvo-stizu-ovi-na-stapic-a-u-ljeto-oni-na-slinu/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Testovi za koronu, koje možete raditi sami, sutra stižu u ljekarne. Isti takvi testovi već mjesecima postoje u Austriji i Njemačkoj gdje ih je moguće dobiti i besplatno. U Hrvatskoj nažalost neće biti tako – test košta do 100 kuna. I zapravo ne služi ničemu, nego samo vama kao osobni orijentir. Kako se sam testirati na koronu zna Kristina Čirjak. 

Prvi kućni test u Hrvatskoj, prije nego stigne u ljekarne stigao je u Direktovu redakciju. U kutiji koja košta 75-85 kuna nalaze se tri stvarčice potrebne za testiranje: štapić za nos, reagens i test. Štapić ide u obje nosnice, ne treba ga duboko gurati, a važno ga je rotirati tri do četiri puta. Nakon toga se čeka rezultat. Potrebno je 15-20 minuta. I onda su rezultati gotovi.

Dugoočekivani test samo što nije na policama.

“Ujutro rano krećemo s distribucijom, stiglo je 10 tisuća, uskoro stiže 20 tisuća, najkasnije u petak će svaka ljekarna imati oprkrbljena s dovoljnom količmnom testa”, rekao je Jakov Radošević, član Uprave Medike.

Ali s njim ne možete nikamo, on služi samo za osobnu informaciju. Ili eventualno ako ga zatraži organizator nekog eventa, svadbe i sličnih događanja.

“Test je namijenjen prvenstveno za osobne informacije….Isto ako tako ima simptome, a test negativna treba razmotiriti pcrs test…”, priča Ivana Šipić, glasnogovornica HALMED-a. 

Ovo je je prvi test na slinu dostupan u Hrvatskoj. Iako je jednostavan lako se sami testirate, nije za kućnu upotrebu. U kutiji se nalazi 50 testova za profesionalnu uporabu. HZJZ je njegovu pouzdanost ocijenio s više od 90 posto. Odobren je i od Halemda. Užasno je brz potrebno je 5-10 minuta.

Ako ga radite u poliklinici košta 250 kuna i nalaz vrijedi. I gotovo svima je draži nego guranje štapića u nos. Na testove za slinu na kućnu uporabu još čemo morati pričekati. U njemačkoj su oni svakodnevna praksa. Ljudi s testom mogu koristiti usluge restorana, otići na kavu ili pivo nakon sedam mjeseci i konačno sjesti i uživati.

Kućni test nigdje u Europi nije službeni dokument. samo osobni orijenti. U Hrvatsku stiže još 10-ak kućnih testova različitih proizvođača, bit će i onih na slinu. 

“U ljeto stižu na slinu, rekao je Radošević. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest