DAN ODLUKE

Invazija na Kopengahen! Kockice okupirale glavni grad Danske, reporterska ekipa KAportal izvještava uživo uoči utakmice Hrvatske i Španjolske

Okupljanje navijača je počelo oko podneva, na trgu blizu centra Kopenhagena sve je više kockica, pjesma se ori i po okolnim kafićima, a već bi se oko 14 sati trebalo krenuti prema Parkenu, udaljenom 50-ak minuta hoda od glavnog trga.


Nakon što je Danska doslovno razvalila Wales i prva rezervirala ulaznicu za četvtinu finala Europskog prvenstva u nogometu, na Rådhuspladsenu u centru Kopenhagena je napravljena velika fešta, tisuće mladih i starih su na otvorenom slavili pobjedu svojih majstora nogometa, a sreću i čast da se u tu feštu uključi imala je i reporterska ekipa KAportala.

No ono što se danas događa ovdje, ovaj grad sigurno će dugo pamtiti. Već tri dana u njega pristižu hrvatski navijači i čini se da slijedi prava invazija. Iako je kapacitet Parken stadiona zbog korone tek 25 tisuća gledatelja (75 posto od ukupno) više od pola biti će u kockicama pa će naši nogometaši konačno zaigrati uz podršku s tribina. Protiv Furije neće biti lako, a mnogi su Hrvate već otpisali. Očito ne znaju da smo upravo u takvim trenucima najjači. 

Do Danske nije bilo lako doći, naša ekipa je potegnula autom i put od dvije tisuće kilometara nije bio jednostavan. Korona pravila su sve promijenila, a oni koji nisu odradili svoje dvije doze ili proboljeli koronu i tako dobili validne “covid putovnice”, morali su se prije puta testirati, pa onda i stići do Danske u 48 sati koliko vrijedi test, naravno ako je negativan. Bez obzira na to što je od subote Hrvatska “u zelenom” po broju slučajeva korone, na granici danska policija može opet naložiti test, no u našem slučaju to se nije dogodilo. Uz pitanje što ćemo raditi u Danskoj i odgovor da idemo na utakmicu, samo smo dobili smiješak policajca i potez rukom da možemo nastaviti put prema sjeveru.

No onda ponovo drama, jer se na stadion ne može ući bez negativnog testa na koronu, pa su lagano brojni naši navijači iskusili i “kolonu očajnika” na test punktu u Kopenhagenu. Stresno je to, a kako je prokomentirao jedan naš suputnik, “ako i nemam koronu, ovdje ću je sigurno dobiti”. 

Tako su se i iščekivali i rezultati testa. SMS koji pošalje dansko Ministarstvo zdravlja može odlučiti o tome hoćeš li na stadion ili – u karantenu na 10 dana. U našem slučaju, bilo je ovo prvo, zabava može početi. 

Dan utakmice 

Okupljanje navijača je počelo oko podneva, na trgu u neposrednoj blizini centra Kopenahagena sve je više kockica, pjesma se ori i po okolnim kafićima, a već bi se oko 14 sati trebalo krenuti prema Parkenu, udaljenom 50-ak minuta hoda od glavnog trga. 

>> Baklje, navijanje i gusle u centru Kopenhagena

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest