TURISTIČKA PONUDA

Rafting safari na Kupi! Đirali smo u kanuima s iskusnom ekipom Croatia Open Land-a, svi sudionici prezadovoljni: Ovo je nešto predobro!

Mia Bednaž - agencija "Imam feeling"

Safari rafting vožnje po Kupi organizirane su ove godine po prvi puta u Kamanju i Žakanju, a okupile su sudionike iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Iako smo do sada uglavnom pisali o turizmu na obalama Kupe i to na njezinoj slovenskoj strani, pravo buđenje događa se i u mjestima na hrvatskoj strani rijeke u sjeverozapadnom dijelu Karlovačke županije, gdje je ujedno rijeka Kupa čini i državnu granicu.

>> FOTO GALERIJA Rafting safari na Kupi – foto Mia Bednaž, agencija “Imam feeling”

Pregršt aktivnosti, od ribičkih vikenda, kina na otvorenom i dobre gastronomske ponude na kupalištima u Žakanju kao i Kamanju obilježili su ovo srpanjsko ljeto, a podlogu za dobru ponudu nesporno dala je novoosnovana Turistička zajednica područja Kupa, kao i karlovačka turistička agencija Croatia Open land, koja često organizira promocijske ture na ovom području. Na jednom od njih bili smo i mi, i to u Žakanju na raftingu.

Kako je vodostaja rijeke u ovo doba nizak, pa nije pravo vrijeme za održavanje adrenalinskih i brzih raftinga, ali je za safari raftinge, lagane opuštajuće vožnje koje osiguravaju dobru zabavu, druženje i naravno kupanje. Sigurnost i pratnju osigurali su nam licencirani skiperi iz same agencije s međunarodnom WRT Pro Rescue 3 licencom.

Okupili smo se na kupalištu u Jurovo, gdje nas je organizirani mini bus prebacio do Pravutine, gdje nam je bio start. Odmah po dolasku Krešo Rogoz (op.a. vlasnik agencije) i ekipa objasnili su kratka pravila, dobili smo zaštitne kacige i prsluke, uskočili u čamce i krenuli. Slijedila je lagana vožnja od desetak kilometara, uz po koju stanku za kupanju, ili skokove iz sajli za one hrabrije. Mogli mi se složiti kako je Kupa bistrija i ugodnija za kupanje u njezinom gornjem toku, nego li na samom cilju u Jurovu. Duž cijele dionice spuštali smo se kroz par slapova, no zbog niskog vodostaja trebao nam je i mali poguranac, no uspjeli smo. Oni neiskusni i malo slabijih manevarskih sposobnost, kao recimo mi, vrlo često su završili zapiknuti u kakvom zaostalom granju u Kupi ili ostali zaglavljeni među kamenima. Jednom prilikom skoro je tako “nastrado” i naš domaćin i pratitelj Nikola Rahija, ujedno i velik ljubitelj fotografije i Kupe. Smijeha i odlične atmosfere nije nedostajalo.

Nakon trosatne vožnje pristigli smo i do naše zadnje postaje, u Jurovu, gdje nas je s taktovima dočekao Tomica Jambrošić  i odlična gastroponuda restorana Doris i lokalnog OPG-a Kolić. Među sudionicama bila je i Lara iz Karlovca, kojoj je ovo prvi put da se spuštala Kupom u Žakanju.

– Odlično organiziran spust Kupom. Imali smo trosatnu vožnju kajacima po Kupi i spuštanje niz par manjih slapova gdje smo par puta zastali i okupali se. Cijela ekipa je bila odlična te je nakon vožnje uslijedilo druženje uz klopu, piće i dobru glazbu. Nadam se da će biti još ovakvih organiziranih druženja.

Istog je mišljenja i Dino iz Zagreba, koji je na spust došao s kćeri i suprugom i kaže da su svi zajedno uživali u ljepotama rijeke Kupe. Milan je na popodnevni safari rafting iz Pravutine do Jurova potegnuo iz Celja, i posebno je pohvalio skipere, za koje kaže da su vrlo profesionalni i vidi se veliko iskustvo u radu te je sam Đir po Kupi za njega bio nezaboravno iskustvo. A istog je mišljenja i Tihana iz Karlovca, koja kaže:

– Ugodno druženje u dobroj atmosferi s profesionalnim skiperima, predivnom prirodom i fantastičnim sudionicima. Nezaboravno poslijepodne koje svakako vrijedi ponoviti. Kupa je pravo otkriće.

Cijelom turom na završetku bio je zadovoljan i vlasnik agencije Krešo Rogoz, koji je kazao:

– Lijepo se prisjetiti dionice Kupe gdje smo još 2013. i 2014. održali spusteve za DVD Jurovski Brod za ulazak u EU i slično. Nakon 7 godina ista ekipa, ali licencirana i puno iskusnija s veseljem je pokazala nešto novo, a to da manja grupa po svim pravilima i bez alkohola bude još bolja zabava. Po završetku uživali smo u predivnoj atmosferi sa svim dionicima u beach baru Jurovo uz odlične burgere Tome i Nikole i svirku Tomice Jambrošića.

Na kraju, i mi se možemo složiti s ostalim sudionicima, rafting safari Kupom s dečkima i curama iz Croatia Open Land, atraktivnom ugostiteljskom ponuda u Jurovu, uvijek je dobra ideja. Vidimo se i do godine.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest