Što se dogodilo u noći strave i užasa kod Vojnića? Pročitajte detaljno obrazloženje presude dvostrukom ubojici

– Vijeće, međutim, nalazi kako ubojstvo u odnosu na Horvatića nije počinjeno iz niskih pobuda. Ljubomore nije bilo na strani optuženog, već pokojnog oštećenika, što se pokazalo te večeri kada je pokazivao ljubomoru, kako verbalno tako i stvarno. Sud donosi da je optuženi počinio dva kaznena djela u stjecaju, dva ubojstva. Nekada je za to kazneno djelo bilo zapriječena kazna od 5 do 15 godina, a sada je je ona povišena od 5 do 20 godina, rekao je Ujević.

POGLEDAJTE VIDEO S IZRICANJA PRESUDE..

https://vijesti.rtl.hr/video/partneri/82003/presuda-za-dvostruko-ubojstvo-sapic-nepravomocno-osudjen-na-22-godine-zatvora/?autoplay=false&src=kaportal_hr

Ubojstvu prethodila tučnjava

Dodaje kako Vijeće nije imalo problema utvrditi stanje i razloge za ubojstvo Alvina Horvatića, te da se tu optužba ne može pozivati na nužnu obranu ili neku drugu privilegiju iz zakona. Dogodila se tučnjava, a svi koji su bili tamo kažu da je postojao sukob, što znači da onda nema napadača i napadnutog. Po pitanju Vučkovića, nemamo očevica, ali imamo niz indicija i jednog svjedoka koji je vidio kada je Vučković rekao – “zovite hitnu, ubode me u vrat”.

Veliki prijepor je bio, navodi Ujević, bio oko toga je li optuženik sam izašao iz vozila ili su ga izvukli.

– Ako je izvučen iz vozila možemo pričati o prekoračenju nužne obrane ili ubojstvu na mah. Vijeće je odlučio da ipak nije izvučen. Kod prvog ispitivanja njegova bivša djevojka kazala je kao je sam zaustavio automobil, i je spominjala kod sva tri iskaza.

Iskazi “fatalne” Viki

Da je sam stao i onda parkirao uz objekt, dakle nije stao uz cestu u pravcu Vrginmosta. Svjedokinja Viktorija Jakuš Mejarec navodi da je stao i opsovao te odlučio izaći. Ona ga je potezala natrag, no on je izašao i više nije vidjela ništa između dva sjedala. Kod drugog iskaza se malo koleebala, kod trećeg iskazuje da su nju i njega izvlačili iz automobila, kaže Ujević.

Kad sam je pitao zašto sada drugačije iskazuje, rekla je da se više ne sjeća, dakle kolebala se, ali se držala onog iskaza koji je najbliže događaju, dakle prvog iskaza.

Prvi stradao Vučković

Svjedok Vlado Vrga rekao je da mu je dotrčao pokojni Horvatić i rekao je da je bio ljut i više ustrašen. Rekao je: “Vlado, brzo dođi van”. Vani je vidio više osoba i vidio kako Alvin izvlači optuženog iz vozila. Utvrđujemo da je to izvlačenje bila posljedica, jer se tada već nešto strašno dogodilo, to izvlačenje se moglo dogoditi nakon što je smrtne ozljede zadobio Vučković. Odmah je došao Domšić, vidio sukob, ali ne i Vučkovića, znači on je prvi stradao, navodi nadalje Ujević te kako se parkiranjem vozila on pretvorio u napadača.

– Kada je u pitanju kazna, našli smo puni olakotnih okolnosti. Prva je njegova životna dob, da je on stariji Vijeće bi razmišljalo o puno većoj kazni, možda i duploj. On je tek te godine napunio 21 godinu. Veliki doprinos što se to dogodilo je na Alvinu Horvatiću, jer mu nije dao mira tu večer, stanje optuženog više nije bilo mirno, ne može se to puno korigirati jer je njegova osobnost takva. On ima te narcisoidne crte i on to teže proživljava nego neka obična osoba iz susjedstva, čitao je Ujević u obrazloženju presude.

Sedam uboda nožem

Zašto su kazne slične? Kod Horvatića imamo sedam uboda, od čega dva na leđima. Pokazao je apsolutnu upornost da ga liši života, dok on nije imao niti jednu ogrebotinu. Kod Vučkovića je manja kazna, jer nismo išli prema maksimalnoj. Kod njega je bio jedan ubod, nažalost koban. Kod Horvatića doprinos i više uboda – zato su kazne slične. Odluka je takva, to je prvi stupanj, očekuju se žalbe i postupak se seli na viši sud, dodao je Ujević.

Napomenuo je još jednom da bi kazna bila daleko viša da je zrelije dobi. Po spoznajama suda u zatvoru se ponaša uzorno i da se kaje.

Šapić narcisoidna osoba

– Nažalost, dva života se više ne mogu vratiti. Konflikti se ne rješavaju noževima i pištoljima, da se to tako rješava nastao bi kaos. Čovjek ne može kontrolirati strah, ali razdraženost mora. Šapić je narcisoidna osba i kod njega to nažalost ne ide kao kod drugih ljudi, to je njegov problem, zaključio je Ujević.

Osuđeni Šapić ostaje u istražnom zatvoru. U njemu je već dvije godine, što će mu biti uračunato u kaznu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest