OBJASNIO SITUACIJU

Što se dogodilo? Marko Rakar za Direkt: ‘Ekipa iz Facebooka je otpilila granu na kojoj je sjedila i sama sebe isključila s interneta’

foto ilustracija

Rakar za RTL Direkt kaže kako ovdje nije riječ o hakerskom napadu. Stanje koje je opisao na rubu je bizarne anegdote

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/461460/marko-rakar-za-direkt-ekipa-iz-facebooka-je-otpilila-granu-na-kojoj-je-sjedila-i-sama-sebe-iskljucila-s-interneta/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Jučer u 17 sati svijet kao da je stao. Pale su najveće društvene mreže i Facebook i Instagram i WhatsApp, milijarde korisnika uopće im ne mogu pristupiti. Sve tri mreže dio su istog sustava kompanije Facebook koja je ispriku morala objaviti na konkurentnom Twitteru što je pak izazvalo lavinu podrugljivih komentara.

U međuvremenu su stigle informacije da poteškoće u radu imaju i Twitter i Amazon.

Poručili su da rade na vraćanju sustava u normalu, ali zasad im to ne ide baš najbolje s obzirom na to da FB, Wapp i Instagram još uvijek ne daju znakova života. IT stručnjak Marko Rakar za RTL Direkt kaže kako ovdje nije riječ o hakerskom napadu. 

“Ono što se dogodilo je da je kompletna Facebookova infrastruktura, WhatsApp, Instagram i cijeli niz njihovih internih sustava, nedostupan je na internetu. Neposredan razlog zašto je nedostupan je to što imaju problema s DNS serverima”, kazao je Rakar.

Objasnio je da je riječ o takvim serverima koji služe za to da “znaju” na koji način povezati internetsku adresu koju korisnik upiše u browser npr. na kompu kod sebe doma, s – u ovom slučaju – Facebookovim serverom.

“Taj DNS sustav je trenutno nedostupan, do njega se ne može doći. A do njega se ne može doći najvjerojatnije zato što su napravili grešku, dakle, danas tokom američkog jutra u konfiguraciji tzv. BGP protokola koji služi zato da mrežama unutar Facebooka, da ruterima na tim mrežama gdje koji paket (informacija) mora putovati da bi došao na svoje odredište”, dijagnosticirao je Rakar i zaključio:

“Efektivno… ekipa iz Facebooka je otpilila granu na kojoj je sjedila i sama sebe je isključila s interneta, jednostavno treba vremena da se ta pogreška ispravi. Riječ je po svoj prilici  o ljudskoj greški koja se dogodila s unutarnje strane Facebooka. Jednostavno, netko od njih je napravio tu grešku koja je kaskadno eskalirala da je cijeli svijet ne može doći do Facebooka, WhatsAppa, Instagrama. To će trajati neko vrijeme, a njihov problem je što u ovom trenutku ‘vrata’ na Facebooku na funkcioniraju a ljudi koji bi trebali popraviti problem ne mogu ‘ući’ u tu prostoriju u kojoj taj popravak moraju napraviti.”

Facebook je, navodi Index, okrivio “neispravnu promjenu konfiguracije” za gotovo šestosatnu blokadu koja je spriječila tri i pol milijarde njihovih korisnika u pristupu društvenim medijima i uslugama razmjene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest