RAZVOJNA AGENCIJA

KaŽu5 Eduka II već pomogla u 80 projekata, a tek je na pola puta – Klasan: Moramo se potruditi da apsorpcija iz “vodopada novca” bude veća

Projekt tehničke pomoći, vrijedan oko 15 milijuna kuna, započet je 2019. i trajat će do 2023.

– Projekata ima puno, a mi očekujemo da će ih biti još više jer svi se moramo potruditi da apsorpcija iz “vodopada novca” koji nas očekuje bude veća. To je zadaća ovog projekta: prijenos naših stručnih znanja, educirati ostale i pomoći im jer se jedino znanje množi dijeljenjem. Mi ga dijelimo da bismo ga umnožili, što više projekata uspješno završili s krajnjim ciljem da se naša županija što bolje razvije i konvergira ostalim razvijenijim krajevima RH, a cijela Hrvatska, i našim pridonosom, razvijenijim zemljama EU, izjavio je Vinko Klasan, ravnatelj Razvojne agencije Karlovačke županije današnjoj konferenciji KaŽu5 Eduka II.

Projekt tehničke pomoći, vrijedan oko 15 milijuna kuna, započet je 2019. i do 2023. omogućit će besplatnu pomoć Razvojne agencije jedinicama lokalne samouprave, tvrtkama i ustanovama u vlasništvu gradova i općina, odnosno, javno pravnim tijelima, prijavu, pripremu i provođenje projekata. Antonija Vučić, voditeljica projekta, kaže da je do sada to učinjeno na 80 projekata.

– Različiti su to projekti, od strateškog razvoja obrane od poplava do Centra Nikola Tesla, te onih primjerice, u tvrtkama Azelija eko Ozalj i Čistoća Duga Resa, rekla je Vučić.

A Čistoća Duga Resa, po riječima direktorice Josipe Škrtić Pucarević, tehničku pomoć Razvojne agencije iskoristila je za nabavu komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada.

– Jako smo im zahvalni jer vozilo je već isporučeno i u punom je pogonu! Nama je to kapitalni projekt kojim bi, da smo ga nabavljali iz vlastitih sredstava, vjerojatno dodatno opteretili korisnike. No, dobili smo od Ministarstva gospodarstva i Fonda za zaštitu okoliša, tj. EU sredstava 1,4 milijuna kuna, a 400.000 je osigurala Čistoća, Grad Duga Resa i općine Netretić i Generalski Stol, gdje pružamo uslugu, ispričala je Škrtić Pucarević.

Karlovačka županija osnivač je Razvojne agencije u kojoj, po riječima županice Martine Furdek Hajdin, moraju biti kvalitetni kadrovi koji će biti potpora javnom sektoru u korištenju EU novca.

– U novom smo financijskom razdoblju, 2021-2027, koristimo do 2023. i sredstva iz prethodnog razdoblja i možemo biti sretni koliko je novca korišteno iz ove i prethodne financijske omotnice. Samo u operativnom programu Konkurentnost i kohezija smo s pretposljednjeg mjesta došli na sredinu ili prvu polovicu županija po korištenju sredstava. Pred nama su različiti izvori za realizaciju naših projekata i na nama je odgovornost koliko ćemo to iskoristiti, izjavila je Furdek Hajdin i napomenula da su prioritetni razvojni projekti koji će donijeti bolje uvjete života u županiji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest