KAKO SUŠITE MESO?

(VIDEO) Ako se meso ne suši pravilno, dobra plijesan koja daje okus, miris i izgled, postaje puna otrovnih tvari, upozorio HVI

foto ilustracija

Hrvatski veterinarski institut navodi da je riječ o mikotoksinima, koji utječu na krvožilni, probavni, dišni sustav i kožu. Kad je plijesan penicilin, a kad otrov?

Hrvatski veterinarski institut poslao je upozorenje domaćim proizvođačima mesa. 

U velikoj analizi suhomesnatih proizvoda, otkrili su da su delicije domaćih OPG-ova energetski kvalitetne, ako se jedu u pravoj mjeri, ali i da mogu postati potecijalno opasne za zdravlje zbog loše plijesni. 

Je li plijesan na slanini penicilin ili je otrov, odgovor ima Irena Pirjać.

Ako se meso ne suši u pravilnim uvjetima, dobra plijesan koja mu daje okus, miris i izgled, postaje opasna, puna otrovnih tvari mikotoksina, upozorili su s Hrvatskog veterinarskog instituta, nakon što su uzorkovali 270 suhomesnatih proizvoda domaćih OPG-ova.

“Ti proizvodi često zriju kroz duže vrijeme. Pršuti naročito, koji zriju ponekad i 12 mjeseci. Ili recimo kuleni koji duže vremena također zriju. Dakle, postoji opasnost da se u takvim proizvodima kroz taj period dugog zrenja pojave toksini koji su naravno štetni za zdravlje ljudi”, kazala je Jelka Pleadin, voditeljica laboratorija.

Mikotoksini u hrani, nakon duže konzumacije, utječu na krvožilni, probavni, dišni sustav i kožu. Iako je plijesan većinom dobra, kupci najčešće kada je vide, ne razmišljaju dvaput što će s proizvodom.

Cijeli prilog pogledajte ovdje:

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/464790/ako-se-meso-ne-susi-pravilno-dobra-plijesan-koja-daje-okus-miris-i-izgled-postaje-puna-otrovnih-tvari-upozorio-hvi/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest