KORONAALARM

Situacija s koronom polako eskalira, a konačno raste i broj cijepljenih: ‘Nisam to prije shvaćala kao obvezu, ali sad kad se širi…’

Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatska se crveni - prvi put potpuno smo tamnocrveni na koronakarti, a prema broju novozaraženih među najgorima u Europi.

https://vijesti.rtl.hr/video/vijesti/464938/na-velesajmu-guzva-za-cijepljenje-dosli-su-prosvjednici-s-transparentima-ali-i-policija/%20/?autoplay=true&src=kaportal_hr

Korona alarm su upalile brojke proteklih dana koje i dalje ne posustaju. S više od 4126-ero umrlih s koronom ili od korone – sve je veći pritisak na bolnice.

Na respiratoru je završila i trudnica koju su liječnici bili primorani prije vremena poroditi carskim rezom. Beba je u inkubatoru, majčino stanje i dalje vrlo ozbiljno.

U Hrvatskoj je u zadnja dva dana hospitalizirana 321 osoba, a iz bolnica je izašlo sto manje- 229. U Zagrebu zato sve bolnice postaju covid bolnice. KBC Zagreb, Vinogradska i Dubrava do ponedjeljka povećat će broj kreveta, a u pripravnosti će biti bolnice Merkur i Sveti Duh. Otvaraju se covid ambulante.

“Sve bolnice bit će dužne prijavljivati podatke o popunjenosti kapaciteta 4 puta dnevno, a usred brzog širenja virusa pripremamo ponovno aktiviranje tercijalnog centra Arene Zagreb”, objavio je Vili Beroš.

Sve veći broj covid pacijenata vidi i Tatjana koja radi u trijaži u bolnici Dubrava. Nije se cijepila zbog preporuke svog liječnika, no sad više ne želi čekati.

“Zbog straha, jer ne znam više tko je pozitivan tko nije, zato. Sutra idem, radim danas do 7, i sutra sam slobodna i idem se cijepiti”, rekla je.

U prva tri dana ovog tjedna 3790 osoba je više cijepljeno nego prošli tjedan. Ovakva je gužva za cijepljenje bila danas na zagrebačkom velesajmu.

“Kronični sam bolesnik, imam astmu, nisam to prije shvaćala kao obvezu, ali sad kad se širi, odlučila sam se sad cijepit”, rekla je Zagrepčanka Monika Mestaer.

“Sad kad vidim da je krenuo taj 4 val, onda sam odlučio kao i svi ostali”, kaže Noa Obradović iz Zagreba.  

“Mi bi željeli da su se svi cijepili ranije ali nikad nije kasno i pozivam sve neka samo dođu”, kaže Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti NZJZ Dr. Andrija Štampar.

Do sada se cijepilo 56 posto odrasle populacije. Razlog zašto da se i drugi cijepe, premijer i ovaj put koristi matematiku.

“15 preminulih u dobi od 40 do 59 godina, od njih 15 samo je jedna osoba bila cijepljena”, rekao je Andrej Plenković.

Nove mjere nisu predstavljene, no one postojeće će se puno strože kontrolirati.

“Na način da će policijski službenici obavljati pojačani nadzor osoba u javnom prometu, ugostiteljskim objektima, posebno što se tiče vremena rada”, objašnjava Davor Božinović.

Također će pojačan nadzor biti u trgovačkim centrima, na svadbama te drugim okupljanjima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest