Slučajni posjet Josipu Tomaševiću, Slavoncu s
Male Švarče, otkrio nam je nevjerojatnu bundevu (tikvu) izraslu u
vrtu podno obližnje šumice okruženoga tvorničkim halama
nekadašnje Jugoturbine. Naime, Josip nam je poklonio jednu tikvu
od nekih 5-6 kg te još spremio dvije vrećice bundeva za
prijatelje u gradu kazavši:
– Bundeva se ne uzgaja samo zbog jestivog ploda već i zbog
uljevitih sjemenki od kojih se pravi karakteristično ulje koje
čuva sve korisne sastojke sjemenki, a zbog specifičnog ukusa daje
posebnu aromu jelima. Odlično je kao dodatak salatama i varivima.
Ulje povećava energiju organizma, poboljšava zdravlje
reproduktivnih organa i osigurava lijep izgled kože, kao i bolju
funkciju centralnog nervnog sistema, odnosno mozga.
– Ali, to nije sve – kaže i potrći u podrum kako bi nam pokazao
divovsku tikvu koju je jedva podigao, uzgojenu u njegovom vrtu,
tešku 34 kg dodavši duhovito:
– Ovo je velika tikva iz Male Švarče!
Kad me susjed vidio kako se naprežem unoseći svoju “baby bundevu”
u kuću poslao mi je link prvog kajkavskog portala www.vukanovec.info gdje sam
pronašao zanimljivo štivo pod naslovom Karlovačka
tridestikilnata tikva: “Na španceru po Vukanovcu
dojšo sam na vrt Jože Bibinoga (Vukanovec je poznoti po
španceranju po ludskim vrtovima i vrčjakima) i “slučajno”
sem mel fotiča i poslio ovu tikvu, nezarenske veličine, za kero
Biba veli da je dobila sema kak za Karlovački tridestikilnatu
tikvu. Bormeš je ne daleč od te kilaže. No sigurno ne znate se
kaj je tikva dobro vroštvo i hrona…”
I za kraj ove zanimljive bundevaste priče možemo zaključiti da je
bundeva lijek i hrana. Sjeme bundeve preporučuje se trudnicama,
dojiljama, starim i osobama sa bolesnom jetrom, a svakodnevno ga
trebaju jesti muškarci sa bolesnom prostatom. Gotovo nema
masnoća. S obiljem dragocjenih ljekovitih sastojaka ona je
nezaobilazna namirnica na stolu. Specifičnog ukusa i mirisa, ova
jednogodišnja zeljasta biljka stigla je iz Južne Amerike, gdje je
stoljećima bila glavna namirnica u ishrani indijanskih
starosjedilaca. Danas se jede u čitavom svijetu, od nje se
pripremaju i slana i slatka jela, može se jesti sirova, dinstana,
pečena, pržena, a na organizam izuzetno blagotvorno utiče i sveže
cijeđen sok.
KAportal.hr