ZIMSKA KRIZA

Istraživanje kaže da 64% Hrvata manje ide u restorane zbog pandemije – vlasnici karlovačkih kažu da to jako ovisi o godišnjem dobu!

Istraživanje je pokazalo i da okupljanja u restoranima izbjegavaju najviše osobe starije od 50 godina, a žene češće od muškaraca.

Čak 64% ispitanika ide u 2021. u restorane rjeđe nego prije pandemije, a dva najčešća razloga i to kod gotovo polovice ispitanika su što izbjegavaju mjesta na kojima se okuplja više ljudi te što su im osobne financije to ne dozvoljavaju. Jedna petina ispitanika izražava strah da se u restoranima ne poštuju epidemiološke mjere, dok dio ispitanika kaže i kako se broj poslovnih sastanaka u restoranima značajno smanjio.

Rezultati su to istraživanja MasterIndex koje je agencija za istraživanje tržišta Improve provela za Mastercard na uzorku od 1.046 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

Ipak, vlasnici popularnih karlovačkih restorana ističu da situacija nije posve točna.

– Vidjet ćemo kako će biti kad se sve zbroji, ali mi smo jako zadovoljni 2021. godinom, štoviše mogu reći da je ljeto bilo izvrsno, kao da pandemije nikada nije ni bilo, kaže Željko Goluža iz bistroa Kastel na Starom gradu Dubovcu. Njima su topliji mjeseci ionako udarni pa već sada mogu biti zadovoljni godinom, jer s dolaskom hladnijeg vremena poslovanje bi i inače zašlo u sporiji period. 

– Jasno, kad je hladno počinje igrati ulogu to da smo i malo dislocirani, a i dijelu domaćih smo preskupi, dok je turista puno manje. No, to očekujemo i bez pandemije, a, ponavljam, ljeto je bilo odlično, tvrdi Goluža.

Slično govori i Mirko Begić iz Konobe Kostanjac, kojoj je situacija možda malo teža zbog većeg oslanjanja na domaće goste, pogotovo izvan sezone.

– Ljeto je bilo kao u najboljim godinama, apsolutno nikakvih problema ni bojazni nisam osjetio. Ali da, sada kada brojke rastu primjećujem da se dio ljudi boji, otkazuju se večere i dogovorene rezervacije, zimski mjeseci sigurno će biti težak period, potvrđuje Begić.

Inače, istraživanje je pokazalo i da okupljanja u restoranima izbjegavaju najviše osobe starije od 50 godina, a žene češće od muškaraca. Kvalitetna hrana je ključna pri odabiru restorana za 90% ispitanika, dok je drugi kriterij lokacija restorana (58%). Pridržavanje epidemioloških mjera kao i izbor pića su također među bitnim kriterijima, dok svega 3% ispitanika kaže da im je važna cijena.

Više od polovice ispitanika, njih 55%, u restorane ide iznimno rijetko zbog poslovnih prilika, ali ih zato puno više ide u restorane zbog proslava ili obljetnica. Tim povodom 76% ispitanika barem jednom u pola godine posjećuje restoran, a u istom postotku barem jednom u šest mjeseci ispitanici idu na ručak ili večeru s prijateljima. Česti su i obiteljski odlasci u restorane bez posebne prigode – 32% ispitanika to radi najmanje jednom mjesečno. Romantični izlasci s partnerom ili partnericom su rjeđi – 31% ispitanika se za takav odlazak u restoran odlučuje jednom mjesečno ili češće, no čak 34% ispitanika to čini jako rijetko.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest