sjajne brojke

Karlovačka županija je hit destinacija kontinentalnog turizma: Nakon regija na moru i grada Zagreba imamo najveći broj dolazaka gostiju i noćenja

Ostvarili smo najveći turistički promet u kontinentalnom dijelu Hrvatske i na tome posebno čestitam svim djelatnicima u turizmu Karlovačke županije, kaže Željko Fanjak, direktor Turističke zajednice Karlovačke županije

Turistički djelatnici dosta dobro su odreagirali na izazove koje je pred njih stavila svjetska pandemija, svjedoče to podaci koje je upravo objavila Turistička zajednica Karlovačke županije iz sustava eVisitor. Prema njima Karlovačka županija zauzima deveto mjesto po broju dolazaka gostiju, odnosno ostvarenih noćenja.

Vratili se inozemni gosti

Na čelnom mjestu je nedodirljiva Istra, a onda slijede sve ostale morske destinacije te Ličko-senjska županija, koja, osim što je također na moru, ima i NP Plitvička jezera, kao top kontinentalno odredište. Najjače kontinentalno odredište je Zagreb, a Karlovačka županija je odmah iza, kao druga najposjećenija kontinentalna regija. Dakle, drži priključak s najboljima, a jednako tako čvrsto je na čelu “kolone” svih ostalih kontinentalnih destinacija.

– Protekla 2021. godina pokazala je da Karlovačka županija ima što ponuditi turistima i u novonastalim okolnostima. Kao destinacija aktivnog odmora koja svoje turističke proizvode bazira na prekrasnoj prirodi i mnoštvu sadržaja na otvorenom, sve je više posjećena od stranih ali i domaćih turista. Posebice veseli porast smještajnih kapaciteta u hotelima i kampovima na području cijele županije što je trend koji se nastavlja u kontinuitetu. Protekle godine vratili su nam se inozemni gosti, prvenstveno Nijemci i Nizozemci a bilježimo sve veći dolazak Poljaka i Čeha koji prije nisu rezervirali smještaj u našoj destinaciji u tolikoj mjeri, kaže Željko Fanjak, direktor Turističke zajednice Karlovačke županije.  

Sigurna destinacija

U zatečenoj situaciji koja je podrazumijevala značajna ograničenja i preventivne mjere zaštite, navodi, pokazali smo da se možemo i znamo nositi s novonastalim okolnostima te ponuditi turistima sadržaje uz poštivanje svih epidemioloških preporuka što je definitivno doprinijelo percepciji Karlovačke županije kao sigurne destinacije.

– Prvenstveno bih se zahvalio svim turističkim djelatnicima i iznajmljivačima koji su prepoznali važnost projekta Safe stay in Croatia kojeg smo provodili u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta te Hrvatskom turističkom zajednicom što je bilo značajno za sigurnost dolaska turista, kako inozemnih tako i domaćih, čemu u prilog idu navedene brojke, naglašava Fanjak.

Razvoj cjelogodišnjeg turizma

– Karlovačka županija bilježila je kontinuirani rast i razvoj turizma posljednjih godina do nastupa COVID-19 pandemije protekle godine. No, ove je godine pokazala da turizam definitivno ima budućnost i da ljudi sve više ulažu u turističke sadržaje te prepoznaju značaj Karlovačke županije kao turističke destinacije koja ima sve predispozicije za razvoj cjelogodišnjeg turizma.

Snažan oporavak ove godine u odnosu na pandemijsku 2020. godinu će, siguran sam, vratiti optimizam turističkim djelatnicima i potaknuti sve nas da još više i bolje radimo na razvoju naše destinacije. Poslije Zagreba kao glavnog grada i gospodarskog središta RH, Karlovačka županija ostvarila je najveći turistički promet kontinentalnom dijelu Hrvatske i na tome posebno čestitam svim djelatnicima u turizmu Karlovačke županije, zadovoljan je šef karlovačkog TZ-a.

Ostvareno je više od 410 tisuća noćenja uz 220.000 dolazaka turista

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest