Vijeće HOO-a na današnjoj Skupštini: Treba uvesti reda u online klađenje

Vijeće HOO-a pod predsjedavanjem dopredsjednice Morane Paliković Gruden, održalo je u petak, 6. studenog 41. sjednicu na kojoj su točke dnevnog reda većinom bile informativne. Među njima je priprema za izradu nacrta programa javnih potreba sporta u olimpijskoj godini u kojoj, prema inicijativi koju pokreće HOO, treba odgovarajuće i odgovorno uvesti sustav oporezivanja internet klađenja čime bi se sportu osigurao veći dotok novca.

Time i povećanje budžeta za programe nacionalnih sportskih saveza gotovo za 40 posto više od predolimpijske 2015. godine. Glavni tajnik HOO-a Josip Čop izvijestio je članove Vijeća o razgovorima s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) o sredstva predodređenima za financijski plan HOO-a 2015. godini budući da još uvijek postoji razmimoilaženje u pogledu iznosa, kazavši da će se “ustvrditi tko je bio u pravu, ali će do tada i dalje biti problem financiranja hrvatskog sporta u nadležnosti HOO-a”.

Odlučujući o razvojnim programima za sportaše i trenere, Vijeće je potvrdilo sve prijedloge stručne grupe a prema kojem pravo na korištenje imaju u razvojnom programu za mlade sportaše (II/1), u kojem trenutno ima 79 korisnika A te 40 korisnika B programa, Elizabeta Vitasović iz Luka Paliska iz triatlona. U olimpijskom programu za Rio 2016. na listu evidentnih kandidata od 1. studenoga je i boksač Hrvoje Sep. S liste potencijalnih B kandidata skida se s datumom 1. listopada vrhunski hrvatski sportaš Anton Glasnović koji nije uspio izboriti kvalifikacijsku normu u letećim metama. Sveukupno na listi kandidata je 99 sportaša od kojih je 37 evidentnih (s pravom nastupa ima ih 35). Na listi korisnika zimskog olimpijskog programa uvršteni su Lea Jugovac (potencijalni A) s pravom od 1. travnja te Tino Stojak (potencijalni B) od 1. prosinca a oboje dolaze iz snowboarda. Ovom odlukom na listi potencijalnih kandidata za ZOI Pjončang 2018. je 17 sportaša među kojima je četverostruki olimpijac, nositelj četiri srebrna olimpijska odličja Ivica Kostelić.

Na prijedlog Hrvatskog teniskog saveza u kategoriji trenera mlađih dobnih skupina koje sufinancira HOO, Vijeće uvrštava trenera Petra Bubalo umjesto Andreja Tonejca s pravom korištenja od 1. listopada. Petar Bubalo trener je mladog perspektivnog tenisača Duje Ajdukovića koji je na Europskom prvenstvu do 14 godina u Češkoj osvojio prvo mjesto.

Vijeće je prihvatilo prijedlog marketinga o organizaciji Olimpijskog parka u Zagrebu koji bi bio organiziran na Sportsko rekreacijskom centru Jarun u Zagrebu nekoliko dana uoči i nakon svečanosti zatvaranja Igara u Riju. Nositelj projekta bit će HOO kojem bi glavni partneri bili Grad Zagreb, TZ Grada Zagreba, Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Hrvatska radio televizija (HRT). Program pretpostavlja sportski, kulturno zabavni, edukativni i gastro sadržaj od 2. do 25. kolovoza iduće godine.

Vijeće preporuča Skupštini da usvoji rješenje prvostupanjskog vijeća Disciplinske komisije HOO-a kojim se Hrvatski body building savez proglašava krivim u disciplinskom postupku radi nepoštivanja odluka Vijeća sportske arbitraže. Prema obrazloženju, glavna krivnja Saveza što je financijski uvjetovao podnošenje zahtjeva za profesionalno iskaznicu, a za što nije postojao pravni temelj kako je i odlučeno u postupku arbitraže. Disciplinska komisija predlaže da se Hrvatski body building savez kazni sa 50 postotnim smanjenjem plana za 2016. godinu u materijalnim troškovima, sredstvima za administrativne poslove i sudjelovanja na sjednicama predstavnika Saveza. Prema rješenju Disciplinske komisije, sankcije izriče Skupština HOO-a.

Većina članova Vijeća dalo je potporu Hrvatskom softball savezu za primanje u hrvatsko državljanstvo Julii Ferris i Skyei Ferris, američkim sportašicama koje imaju hrvatsko podrijetlo. Vijeće je također dalo potporu Hrvatskom hokejskom savezu za primanje u hrvatsko državljanstvo Anžeu Fujsu iz Slovenije. Otvarajući pitanje svrhovitosti preporuka, Vijeće se dogovorilo da ovu temu stavi na dnevni red kao načelno i strateško pitanje u sportu.

Vijeće je odbilo zahtjev Mačevalačkog kluba Mušketir o oslobađanju u potpunosti ili djelomičnog plaćanja troškova postupka pred Vijećem sportske arbitraže u predmetu izvanrednog preispitivanja odluka skupštine Hrvatskog mačevalačkog saveza.

Hrvatskom savezu tajlandskog boksa Vijeće je dalo suglasnost za organizaciju Europskog prvenstva Splitu u listopadu 2016. godine na kojem će sudjelovati više od 400 natjecatelja iz 35 zemalja a pod pokroviteljstvom svjetskog (IFMA) i europskog udruženja tajlandskog boksa (EMF).

Slijedeća (42.) sjednica Vijeća koja je pripremna za Veliki dan hrvatskog sporta (21. prosinca 2015.) bit će 13. ili 14. prosinca.

Skupština HOO-a: Zainteresirani smo za porezno uređenje online klađenja

Skupštinari Hrvatskog olimpijskog odbora, njih 77 od ukupno 114, su na sjednici održanoj u petak, 6. studenog,  pod predsjedavanjem  predsjednika HOO-a Zlatka Mateša prihvatili, prijedloge Vijeća HOO-a o smjernicama planiranja za 2016. godinu. Kako se radi o olimpijskoj godini veća pažnja dat će se programima olimpijskih sportova i disciplinama za koje će se naći novca za veći broj sudionika, veći broj dana priprema, za podjednako ulaganje u sve dobne i rodne kategorije, za naknade trenerima svih skupina uključujući i one kojima su one ove predolimpijske godine bile ukinute. HOO će intenzivnije ulagati i u informatizaciju kao odgovor na sve zahtjevnije komunikacijsko okruženje sporta i partnera u sportu.

Hrvatski olimpijski odbor ne zanimaju sredstva Državnog proračuna. Ona su ionako minimalna, tek dva milijuna ove godine, ali smo zainteresirani za uređenje regulative online klađenja u kojima nedomicilni priređivači ne plaćaju porez ovoj zemlji, niti porez na dobitak plaćaju igrači za razliku od domaćih.  Prema studiji ovim se godišnje gubi između  600-800 milijuna kuna – kazao je predsjednik Mateša, najavljujući bitku za promjenu u tome a u korist hrvatskog sporta.

Projekcija plana za 2016. kao i za njen prvi kvartal bit će gotova do 21. studenog ove godine.

Skupština je također prihvatila i izvješće o izvršenju proračuna HOO-a do 30. rujna sa prihodima od  85.132.653 kuna ili 67,25% od planiranih prihoda te rashodima od  84.425.570 kuna ili 66,69% u odnosu na ukupno planirane rashode za ovu predolimpijsku godinu, a koje je  obrazložio glavni tajnik  HOO-a Josip Čop obavještavajući skupštinu o pregovorima sa Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta o akontiranju planskih sredstava HOO-a za 2015. godinu.

Jednoglasno je usvojen i statut HOO-a s promjenama kojima se udovoljilo zakonskim zahtjevima Zakona o udrugama i drugim propisima, Suglasnost na promjene dali su Gradski ured za opću upravu te Međunarodni olimpijski odbor kako to i propisuju pravila olimpijskog pokreta. U skladu s ovim promjenama, za likvidatora skupština HOO-a je na istoj sjednici imenovala za likvidatora, revizorskog stručnjaka, mr.sc. Ivana Idžojtić.

HOO/ Radica Jurkin FOTO Borna Filić/Pixsell, arhiva HOO

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest