Uvozimo od meda do češnjaka, jabuke skoro da i nemamo domaće. Za sada nema poremećaja opskrbe, ali zbog rata u Ukrajini, svi su nervozniji
Hrvatska trenutačno za vlastite potrebe može proizvesti dovoljno
samo kukuruza, pšenice, ječma, zobi, uljarica, od voća mandarina,
a od povrća kupusa.
Sve druge poljoprivredne kulture nisu dostatne zbog čega je uvoz
voća i povrća, ali i mlijeka i mesa, uvelike premašio domaću
proizvodnju, donosi Slobodna Dalmacija.
Kupusa jedino imamo za samodostatnost, minimalno je uvoza. Sve
ostalo uvozimo – od kruha do meda, mlijeka u prahu, sira,
krumpira, češnjaka, govedine, sijena i slame…
Statistički gledano, Hrvatska u proizvodnji voća podmiruje 50%
potreba, a u povrću 65%. Veliki problem za intenzivnu voćarsku
proizvodnju je nedostatak mjesta za skladištenje. Nemamo niti
prerađivačkih kapaciteta za viškove koji se stvore.
Na tržištu nemamo ni domaćih jabuka. Zbog prošlogodišnjih
mrazeva, urod je bio minimalan. Jabuke uglavnom uvozimo iz
Poljske.
Kod mesa je stanje takvo da smo u proizvodnji junećeg, goveđeg i
svinjskog mesa samodostatni 60-70 posto, dok najviše proizvodimo
meso peradi i njega nam najmanje nedostaje.
Prošle jeseni u Hrvatskoj su proizvedene minimalne količine
krumpira, čini se da će ga do veljače nestati. Kad je godina
rodna, domaći krumpir može zadovoljiti 90 posto potreba.
U slučaju tektonskih poremećaja na tržištu, Hrvatska bi mogla
imati problem s opskrbom mlijekom, domaća proizvodnja je na
koljenima. Sve to govori u prilog intenzivnoj poljoprivrednoj
proizvodnji i proizvodnji hrane ne samo za vlastite potrebe nego
i za izvoz.