DODIR CIVILIZACIJE

Revitalizacija devet dvoraca na području županije i Bosanskog magazina u Karlovcu procjenjuje se na 66 milijuna eura – pogledajte u kojoj je fazi svaki od njih

Projektom su obuhvaćeni stari gradovi u Bosiljevu, Cetingradu, Dubovcu, Rakovici, Ogulinu, Josipdolu, Novigradu, Slunju, Ozlju te objekt Bosanskog magazina u karlovačkoj Zvijezdi.

“Dodir civilizacija” županijski razvojni projekt, koji valorizira i oživljuje devet starih gradova u Karlovačkoj županiji te Bosanski magazin u Karlovcu, postepeno ulazi u konkretnu fazu realizacije. Krovni interpretacijski plan, kao planski dokument, dao je pregled postojećeg stanja, daljnju razradu projekta te plan financiranja.  

Kako su na upit KAportala potvrdili iz Karlovačke županije, vrijednost investicije iznosi 5,97 milijuna eura za aktivnosti predviđene Akcijskim planom odnosno aktivnosti na razvoju turističke ponude, sustava kvalitete i vrednovanja te edukativnih kapaciteta, dok je za građevinske radove i opremanje u svrhu revitalizacije starih gradova predviđeno  59,7 milijuna eura. Financiranje je predviđeno iz dostupnih nacionalnih i EU fondova.  

– Status izrađene projektne dokumentacije različit je ovisno o lokaciji. Osim financiranja od strane Karlovačke županije i uključenih jedinica lokalne samouprave, financiranje se ostvaruje i sredstvima Ministarstva kulture i medija kroz prijave na redovite programe održavanja te programe javnih potreba u kulturi koji se odnose na zaštitu i očuvanje kulturnih dobara, kažu nam u Županiji.  

Karlovačka Zvijezda, odnosno objekt Bosanskog magazina ishodište je projekta Dodir civilizacija. U njemu se, uz restoran studentske prehrane, planira uređenje Interpretacijskog centra cijelog projekta koji će, uz prezentaciju povijesno-fortifikacijskih obilježja Zvijezde i njene transformacije kroz vrijeme, pričati priču o dodiru civilizacija uz poruku “Karlovačka županija je u središtu prožimanja, dodira civilizacija”. Za taj je projekt ishođena građevinska dozvola. 

Stari grad Slunj priča o suživotu s prirodom te ima izrađenu projektnu dokumentaciju i ishođenu građevinsku dozvolu za interpretacijski centar uz gastrosekciju i vanjsku pozornicu. Za sanaciju jugozapadne padine i kule Starog grada Slunj predviđeno je ove godine 80 tisuća kuna županijskih sredstava. 

Za Stari grad Cetin, u suradnji s Općinom Cetingrad i resornim ministarstvom provedeno je geofizičko istraživanje na lokaciji, izrađeno idejno rješenje i glavni projekti te se kreće u ishođenje građevinske dozvole za interpretacijski centar s temom Priča o politici.  

Uz to, predviđeno je opremanje središnje Citadele (projekt općine Cetingrad). Na natječaj Ministarstva kulture ove godine prijavljeni su građevinski radovi sukladno izrađenom glavnom projektu u vrijednosti od 5 milijuna kuna. 

Stari grad Bosiljevo priča o obitelji. Do sada je izvršeno geodetsko snimanje užeg obuhvata lokacije, izrađena je fotogrametrijska i arhitektonska snimka postojećeg stanja Starog grada i kapele Sv. Ane te izrađen elaborat za pregled i preporuke mjera za održavanje stabala na površini spomenika parkovne arhitekture – park šume oko dvorca.  

Ove godine izvršena je prijava za nastavak izrade projektne dokumentacije na natječaj Ministarstva kojom se predviđa nastavak geodetskog snimanja te izrada  krajobraznog elaborata spomenika parkovne arhitekture uz Stari grad Bosiljevo i Idejno rješenje revitalizacije parka spomenika parkovne arhitekture u vrijednosti od 280 tisuća kuna. 

Stari grad Drežnik u Rakovici priču o ratu i miru interpretira kroz tematski park Starog grada s planiranom gastrosekcijom, vidikovcem i vanjskom pozornicom za što su izrađeni glavni projekti i ishođena građevinska dozvola. Ove godine planira se uređenje atrija Starog grada Drežnik u čemu će Županija sudjelovati sa 80 tisuća kuna. 

U Starom gradu Ogulin za interpretaciju priče o pučkoj predaji planira se uređenje Zavičajnog muzeja Ogulin u frankopanskom Kaštelu uz receptivni prostor muzeja u objektu nekadašnje konjušnice. Za ovu godinu izvršena je prijava na javni poziv Ministarstva za izradu glavnog projekta za sanaciju zgrade i izradu muzeološkog koncepta stalnog postava i opremanja u vrijednosti od 476.250 kuna. Također je predviđeno 30 tisuća kuna županijskih sredstava za popločavanje južnog dijela dvorišta Starog grada Ogulin.  

Stari grad Ozalj priča o kulturi i umjetnosti kroz uređenje Zavičajnog muzeja Ozalj uz gastrosekciju i uređenje park šume oko Starog grada, a Stari grad Dubovac priča o fortifikacijskoj ostavštini. Planira se uređenje interpretacijskog centra  uz prezentaciju humka Sv. Mihovila i krajobrazno uređenje cjeline oko Starog grada. 

Za Stari grad Modruš, koji donosi priču o prosperitetu, do sada je izrađeno idejno urbanističko rješenje za arheološki centar Modruš – Vinčica kojim je obuhvaćeno više povijesnih objekata u podnožju Starog grada Modruš. Za sam Stari grad predviđa se ambijentalno osvjetljenje i u redovnom je programu sanacije preko Ministarstva, a izrađenim idejnim projektom (podnesen je zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole) predviđa se uređenje zgrade stare škole u Arheološki centar Modruš-Viničica s pratećim ugostiteljskim i smještajnim sadržajima koji se planiraju u objektu Stare šumarije. Upravo je izrada glavnog projekta za zgradu Stare šumarije u vrijednosti od 160 tisuća kuna prijavljena na natječaj Ministarstva za ovu godinu.  

Stari grad Novigrad imao je požar u kojem je krovište jedne kule potpuno izgorjelo, a drugo je stradalo djelomično, pa se tu i mijenjaju planovi obnove. Prioritetno će se uložiti u sanaciju uništenog. No ne odustaje se od nastavka uređenje. Kroz interpretacijski centar uz gastrosekciju, uređenje vinskog podruma, smještajne kapacitete, tribinu za događanja i ambijentalno osvjetljenje starog grada, pričala bi se priča o povezanosti (interpretacija prometne mreže povijesnih putova koja je uvjetovala današnje prometne koridore).  

Na ovogodišnji natječaj Ministarstva za Novigrad je izvršena prijava za građevinske radove u iznosu od 125 tisuća kuna. Također je planirano 60 tisuća kuna sredstava Karlovačke županije za radove sanacije, no to će se naravno promijeniti zbog sanacije štete od požara.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest