kraj mukama

Obilježen kraj radova na sustavu obrane od poplava na Logorištu: “Ovaj projekt je nacrtan još prije 50 godina, a mi danas svjedočimo izgradnji i nadamo se završetku”

Valja spomenuti da je veliki doprinos realizaciji ovoga što je danas svečano obilježeno dao i bivši župan Damir Jelić, no njega njegovo ime nitko nije spomenuo.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić za jednu od svojih posljednjih ministarskih dužnosti prije odlaska iz Vlade RH izabrao je posjet Karlovcu, odnosno dolazak na  obilježavanje dovršetka radova na nasipima uz Koranu i Mrežnicu na lokaciji Logorište-Mala Švarča-Turanjski Poloj, ukupne duljine 5,8 km, koji je realiziran u sklopu EU projekta “Sustav zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja, 1. faza- karlovačko područje”.

Vrijednost ove investicije iznosi 49,7 milijuna kuna, radove je izvodila zajednica izvođača koju su činili Aquaterm d.o.o. iz Karlovca, Vodoprivreda Zagreb, Vodoprivreda Karlovac, Sokol d.o.o. iz Vinkovaca i Lapor d.o.o. iz Velike Gorice. Radovi na gradnji nasipa započeli su 1.10.2019. godine, a dovršeni su 30.9.2021. godine. Tehnički pregled izvedenih radova održan je 16.02.2022. godine, a 15.03.2022. godine ishođena je privremena uporabna dozvola.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić je zahvalio svima koji su radili na projektu, zaključivši kako je “sada ovaj koransko-mrežnički dio zaštićen od polava, ali vjeruje da su stanovnici uz Kupu jednako tako zadovoljni, što se svemu što su proživljavali od 2014. godine sada vidi kraj”. Za ljude s Logorišta, Mostanja i Male Švarče, dodao je, ovo je i početak normalnog življenja u njihovim kućama.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je podsjetio na tijek projekta, gradnju privremenog nasipa, koji je izdržao dvije poplave, te ovog trajnog.

– Na ovom području je ugroženo između 300 i 500 kuća, a nakon svake poplave šteta bi se mjerila između 30 i 50 milijuna kuna, Ovaj nasip vrijedan je 50 milijuna kuna, što pokazuje da se isplati ulagati u sustav, jer su štete višestruko veće u odnosu na troškove – rekao je direktor Đuroković, dodajući da je nasip napravljen vrlo kvalitetno te da građani mogu biti sigurni.

– Koncepcija sustava obrane od poplave je prvi puta nacrtana sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a mi tek sada, 50 godina kasnije svjedočimo izgradnji sustava i nadamo se dovršetku. Mi se ponosimo našom baštinom i ljepotom naših rijeka, no one su ponekad i opasnost, svjedočili smo tako velikim poplavama. Ovaj sustav će donijeti novu kvalitetu života i rada – rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

Ministar Ćorić je podsjetio kako je odluka o izgradnji dugoročnog rješenja obrane od poplava donesena 2018. godine nakon jedne od polava, te da taj posao ne bi bio napravljen da na njemu nije radila dobra ekipa, pa je onda nahvalio i zahvalio se svima koji su radili na projektu, od gradonačelnika Mandića, županice Furdek Hajdin, ljudi iz Hrvatskih voda. Uvjeren je da će ukupan sustav biti završen u naredne četiri ili pet godina te da će se u Karlovac dolaziti zbog prirodnih ljepota rijeka, a ne njihovih plavljenja.

Jedan od njegovih prvih ministarskih posjeta bio je upravo u Karlovačku županiju, a danas se baš ovdje dogodio i jedan od posljednjih. Valja spomenuti da je veliki doprinos realizaciji ovoga što je danas svečano obilježeno dao i bivši župan Damir Jelić, no njega njegovo ime nitko nije spomenuo.

>> Svečano obilježavanje dovršetka radova na nasipima uz Koranu i Mrežnicu 27. travnja 2022.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest