ZBRAJA SE ŠTETA

Draganićki stočar: To je bilo kao sudnji dan! U 10 minuta mi je uništen sav kukuruz, krov od štale je izrešetan. Županica: Stradao je i Vrhovac

- To je bilo kao sudnji dan. Preko pet minuta je tuča padala i kiša poslije. U vremenu između pet i deset minuta sručila se tolika sila kiše i tuče, lede otapao još sat vremena poslije, kaže Domladovac.

– Nestalo struje i onda kao da je počelo ratno stanje. Udaralo je sa svih strana, u roku od dvije minute sam nasred štale bio sav mokar. Razbilo mi je krov, počelo je puštati sa svih strana, ispričao je Robert Domladovac, stočar iz Lazine kod Draganića koji je u jučerašnjem nevremenu pretrpio znatnu štetu. 

I nije jedini, njegovi sumještani također sagledavaju razmjere štete od nevremena s tučom koja je, kaže Domladovac, na mahove bila i veličine ping pong loptice. 

– To je bilo kao sudnji dan. Preko pet minuta je tuča padala i kiša poslije. U vremenu između pet i deset minuta sručila se tolika sila kiše i tuče, lede otapao još sat vremena poslije, kaže Domladovac. Ima 32 muzne krave, te junice. Kukuruz mu je posve uništen, preko 20 hektara, a pšenica i zob su uništeni po procjeni na 50 posto. 

– Šteta je ogromna, ne mogu sad procijeniti. U kukuruz je uloženo preko 150 tisuća kuna, na krovu je sigurno šteta 300 možda i 500 tisuća kuna. Nisam jedini. Svi su uložili puno, cijene repromaterijala su otišle u nebo i sad ovo, priča ovaj poljoprivrednik. 

Požalio se i na osiguravatelje jer kaže, oni priznaju tek dio vrijednosti stoke. Rasplodnog bika je kupio za 10 tisuća eura a osiguranje priznaje tek 12 tisuća kuna. 

– Možete to i napisati, to je sve jedna prevara, kaže ogorčeni Domladovac.

Njegovo imanje je posjetila županica Martina Furdek-Hajdin s načelnicom Općine Anicom Domladovac.

– U 10 minuta nevremena tuča je bila veličine ping pong loptice i šteta je velika. Najviše na usjevima ali i na obiteljskim i gospodarskim objektima i automobilima. Stradali su i krovovi i fasade i roletne. Ne bih mogla sada reći koja je šteta, ali je velika. Najviše su nastradali dijelovi općine Lazina, Križančići, Vrbanci, Budrovci, negdje do Mrzljaka, nismo sve obišli ali je šteta velika, rekla je načelnica.

Županica Martina Furdek-Hajdin je rekla da je uz draganičko područje stradao i dio ozaljskog, ponajviše Vrhovac a po prvim informacijama tamo su nastale velike štete na vinogradima.

– U ovim trenucima trebamo biti uz građane i pokazati da u nevolji nisu sami. Teško je naći riječi utjehe kad u 10 minuta nestane dugogodišnji i generacijski trud. Najviše je stradalo draganićko i ozaljsko područje, ali i velik dio domovine, rekla je županica. Dodaje da su svjesni da naknade nisu adekvatne šteti koja je nastala. Cijelu noć je bila u komunikaciji sa Stožerom i ljudima koji su pretrpjeli štetu.

Vatrogasci će im pomoći da ceradama pokriju krovove, a na terenu su ekipe koje će popisati štetu. Do kraja dana bi imali informaciju kolika je šteta nastala. 

– Ako se ispuni uvjet proglasit ćemo elementarnu nepogodu, pozicioniramo se i za nacionalna sredstva a kao što smo imali priliku noćas čuti, Vlada RH će dati podršku svim krajevima koji su stradali, rekla je županica.

Po običaju nakon kiše i ovakvog nevremena zasija sunce. Usred oluje Robert Domladovac dobio je dva mala telića pa je i to neka simbolika da bez obzira na to što se dogodilo, život ide dalje. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest