COPY/PASTE?

Novu ravnateljicu ustanove Natura Viva Možemo! optužilo za plagiranje programa rada, HDZ tu ne vidi problem! Županici poručili: Smijenite Upravno vijeće!

Sve je lijepo napisano, samo da nije na internetu dostupan stručni rad Vlatke Ružić s Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću pod nazivom "Marketing zaštićenog područja - studija slučaja: Nacionalni park Plitvička jezera" odakle je prepisan, poručila je Vlatka Krizmanić iz platforme Možemo!

Antonija Bišćan nova je ravnateljica Javne ustanove Karlovačke županije Natura Vive. Potvrdila je to Županijska skupština na svojoj zadnjoj sjednici krajem prošlog mjeseca.

Kako je KAportal već pisao, Upravno vijeće ustanove u drugom ponovljenom izboru, nakon više od mjesec dana od okončanja javnog natječaja, donijelo je odluku o prijedlogu imenovanja. 

Pregledom prijava utvrđeno je da su dvije kandidatkinje ispunjavale uvjete iz javnog natječaja, i to Antonija Bišćan i Darka Spudić. Na svojoj X. sjednici održanoj 18. svibnja 2022. godine, Županijskoj skupštini Upravno vijeće predložilo je da se kandidatkinja Antonija Bišćan imenuje za ravnateljicu Javne ustanove Natura Viva na mandat od četiri godine. 

No, iako je procedura ovog puta formalno ispoštovana, kritika nije nedostajalo. Prvo iz redova SDP-a, u ime kojeg je županijska vijećnica Ivana Salopek Šumonja tražila pojašnjenje.  

– Obzirom da su dvije kandidatkinje udovoljavale uvjetima natječaja interesira me obrazloženje Upravnog vijeća zašto je odluka pala na predloženu kandidatkinju, to jest koje su njene komparativne prednosti. No, u obrazloženju na tu temu ne piše ništa. 

– Možda ćete sad dobiti razlog zašto da ili ne, nadovezala se županijska vijećnica Vlatka Krizmanić (Možemo). 

Naime, Krizmanić je ukazala kako se predložena kandidatkinja u pisanju svog plana rada koristila copy paste metodom. Kako ističe, nije napisala svoj plan nego je kopirala dijelove nekih radova. 

– Dolazimo do stvarnog problema i plagiranje tuđeg intelektualnog rada. U zaključku prijedloga koji bi morala sama osmisliti i napisati iz glave ako je sposobna biti ravnateljica, kopirani su dijelovi radova. Sve je lijepo napisano, samo da nije na internetu dostupan stručni rad Vlatke Ružić s Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću pod nazivom “Marketing zaštićenog područja – studija slučaja: Nacionalni park Plitvička jezera” odakle je prepisan. Ovo se u akademskim krugovima zove plagiranje i to je jedan od oblika akademske nečestitosti, kazala je Krizmanić te dodala:

Vlatka Krizmanić (Možemo!)

– Mi ponovno pozivamo županicu da smijeni Upravno vijeće ustanove, koje nikako da uspije provesti jedan korektan natječaj i da ne dopusti daljnju veliku štetu koja se našoj Županiji evidentno nanosi. 

Da li nešto je plagijat ili nije, djelomično je djelomično nije, nisam najbolje razumio, kazao je pak Mario Kutleša u ime kluba vijećnika HDZ-a.

– Ja vjerujem u to da se kandidatkinja javila na natječaj kako bi podigla kvalitetu ustanove, ima iskustva u inspekcijskim poslovima i poštivanje zakona je tu konkretno. Klub HDZ će podržati kandidatkinju, dodao je.

Dubravko Golubić (Možemo) kazao je kako se mora referirati na gospodina Kutlešu, za kojeg kaže kako je malo prije istupao u ime kluba HDZ-a, prije toga kao predsjednik županijskog odbora za imenovanje, a još prije toga, što se tu ne vidi, kao član Upravnog vijeća Natura Vive birao je gospođu za ravnateljicu. 

– Gospodine Kutleša u tri uloge se nalazite u ovom izboru. Nije protuzakonito, nije zabranjeno, međutim vrlo diskutabilno. Ono što sam županici govorio na aktualnom satu, pa se ona ljutila da nema tu ponavljanja funkcija i stranačkog uhljebljivanja (više). Pročitat ću sada, Upravno vijeće Natura Vive čine Tihomir Mamić, predsjednik, on je inače i predsjednik NO Kodosa, Ana Hajsan predsjednica mladeži HDZ-a, Ana Jaušovec zaposlena je u Karlovačkoj županiji, Mario Kutleša i Pavao Umnik kao članovi. Od toga su Mamić, Kutleša i Umnik umirovljenici. Je li se tu radi o struci ili o čemu se radi, komentirao je Golubić.

Izbor Antonije Bišćan za ravnateljicu JU Natura Viva podržao je 21 vijećnik Županijske skupštine, sedmero ih je bilo protiv, a dvoje suzdržani. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest