Sestre franjevke od Bezgrešne proslavile 342. godišnjicu utemeljenja družbe

Družba sestara franjevki od Bezgrešne, poznatije kao “Šibenske franjevke” predvođene svojom vrhovnom poglavaricom s. Zdravkom Gverić pohodile su Nacionalno svetište svetog Josipa povodom 342. godišnjice svog utemeljenja. Šezdesetak redovnica primio je na budućim svetim vratima Nacionalnog svetišta mons. Antun Sente ml., rektor svetišta nakon čega je slijedilo misno slavlje u kojem su koncelebrirali dr. sc. Vlado Mikšć, supsidijar u svetištu i preč. Nikola Tržok, umirovljeni svećenik iz Ozlja.

U prigodnoj homiliji mons. Sente propovijedao o teškim vremenima u kojima se danas nalazimo, u kojima svaki dan slušamo o novim valovima izbjeglica koji prolaze kroz naš teritorij, ubojstvima i stotinama mrtvih u Parizu:

Ako ikada, onda danas, trebamo biti zagledani u Boga! A imamo tako moćnog nacionalnog zaštitnika, svetog Josipa, koji je znao, u skrovitosti svog nazaretskog doma, osluškujući Boga, iščitati što mu je činiti. Učinio je to i Nikola Tavelić, čiji blagdan danas slavimo. Učinila je to i Majka Klara Žižić, utemeljiteljica družbe sestara franjevki, nadahnuta Duhom Svetim, stavila se na raspolaganje Bogu i Bog joj je pokazao što treba činiti

rekao je između ostaloga mons. Antun Sente, ml. i nastavio:Kroz proteklih 60 godina vaše prisutnosti u gradu Karlovcu, Karlovčani zahvaljuju na prisutnosti i djelovanju vas i vaših sestara ovdje u ovom gradu. Upravo u vrijeme zauzetog redovničkog djelovanja Majke Klare, Hrvatski je sabor 1687. godine svetog Josipa izabrao za zaštitnika naše Domovine. Tadašnji su hrvatski sabornici znali tko je Majka Klara i da je i ona zaslužna da naša Domovina već 328 godina živi pod zaštitom svetog Josipa. To su sve veliki ljudi koji su se znali u skrovitosti susretati s Gospodinom. Stoga neka i ova vaša obljetnica, drage sestre bude i novi putokaz za djelovanje i služenje Bogu i narodu.

Obilježavanju 342. godišnjice utemeljenja Družbe sestara franjevki pridružio se u ime Grada Karlovca i gradonačelnik Damir Jelić.

KAportal

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest