Zimska služba spremna: ŽUC bez novca, pa se nadaju da zima neće biti s puno snijega

– Mi ćemo dati sve od sebe da ceste budu prohodne, ali čiste se po prioritetima i teško je očekivati da će sve ceste – 2.000 kilometara državnih, županijskih i lokalnih i 500 kilometara nerazvrstanih – u 7 sati ujutro biti očišćene od snijega.

Zato i vozači moraju biti oprezni u vožnji, koristiti zimsku opermu jer i inače u Hrvatskoj prebrzo vozimo, a u zimskim uvjetima posljedice takve vožnje mogu biti još teže, upozorio je s današnje pressice direktor Cesta Karlovac Darko Marković, potvrdivši da je zimska služba spremna za snijeg i zimu.

Soli zasad imamo dovoljno

Na zalihama imaju 1.700 tona soli, što je 20 – 25 posto prosječno ukupno potrebnih količina, vozila i mehanizacija – 90 kamiona, unimoga, traktora, kombinirki – su spremni ili se na njima upravo obavljaju posljednje pripreme, pa snijeg i zima mogu stići.

Ipak, i zbog novca bi bolje bi bilo da nas zima “pomazi”. U ŽUC-u su za zimsku službu predvidjeli 10,8 milijuna kuna, kao i lani, ali, obzirom na poprilično smanjene prihode, nadaju se blagoj zimi. U suprotnom će trpjeti ljetno održavanje prometnica.

Manje snijega, više novca za druge stvari

– Toplo se nadam da nećemo potrošiti taj novac jer bismo ga onda mogli koristiti za održavanje prometnica, kazao je stručni suradnik u ŽUC-u Nikola Sopčić.

Ukupno je za zimsko održavanje cesta svih razina planirano nešto više od 20 milijuna kuna, što je polovica sredstava za ukupno održavanje cesta – sve ostalo košta koliko zimska – pa se i Marković nada da neće sve biti potrebno potrošiti ove zime.

Čija je Jozefinska u Dugoj Resi?

A kakvo će biti zimsko održavanje Jozefinske u Dugoj Resi, za koju se ŽUC i Grad ne mogu usuglasiti čija je, još se ne zna.

– Nadamo se da će inspekcija za ceste izdati nalog tko će čistiti snijeg. Tko god bio, prometnicu treba čistiti jer sve nas zanima da čišćenje funkcionira, rekao je Sopčić, odgovarajući na pitanje o ulici u središtu Duge Rese.

Za nju nije obavljena primopredaja između ŽUC-a – u čijoj je nadležnosti bila –  i Grada – u čijoj bi nadležnosti sada trebala biti – a kako obje strane misle da nije njihova, nitko je mjesecima već i ne održava.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest