Carpe Diem proslavio 10. rođendan – u nizu projekata sudjelovalo više od 20.000 korisnika

, a planira i priprema niz novih projekata čiji je cilj povećanje zapošljivosti mladih, prevenciju neprimjerenih oblika ponašanja te razvoj kulture mladih.

Svojim je aktivnostima Carpe Diem u proteklih 10 godina obuhvatio oko 20 000 korisnika, mladih s područja grada Karlovca i Karlovačke županije, a kroz programe međunarodne suradnje uključeni su i mladi na razini Europe. Udruga broji 10 zaposlenih i 8 volontera na dugoročnom volontiranju, od kojih troje koji dolaze iz Litve, Francuske i Italije te volontiraju preko Europske volonterske službe. U desetogodišnjem djelovanju, udruga je uključila preko 500 volontera, ostvarila 29 426 volonterskih sati te surađivala sa 23 međunarodne organizacije iz brojnih europskih zemalja (Belgija, Velika Britanija, Francuska, Latvija, Estonija, Mađarska, Španjolska, Gruzija, Slovenija, Srbija, Makedonija, Rumunjska, Turska, Italija i Slovačka). Rad udruge financiraju Europska komisija, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ured za udruge Vlade RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo zdravlja, Grad Karlovac itd.

U prvim godinama djelovanja, aktivnosti udruge bazirale su se na radu s djecom i mladima kroz igraonicu Ježeva kućica, a od 2008. udruga se strateški okreće isključivo radu s mladima prateći Nacionalni program za mlade, Gradski program za mlade grada Karlovca te Europske strategije za mlade. Zadnjih nekoliko godina udruga se više okreće međunarodnoj suradnji te organizira projekte i aktivnosti s ciljem mobilnosti mladih, povećanja znanja u radu s mladima, razmjene iskustava i dobre prakse. Prateći europske trendove rada s mladima, udruga Carpe Diem fokusira se na glavna pitanja i potrebe mladih prvenstveno pružajući im mogućnosti stjecanja dodatnih kompetencija potrebnih na tržištu rada kroz volontiranje i edukacije za mlade nezaposlene. Uz to, Carpe Diem je i multiplikator Eurodeska za Karlovačku županiju. Eurodesk je besplatni info-servis Europske komisije kojemu je svrha pružiti mladima i svima koji rade s mladima kvalitetne informacije o europskim programima i politikama za mlade, s ciljem promicanja mobilnosti u svrhu učenja i usavršavanja.

Od 2008. Carpe Diem vodi Centar za mlade u Grabriku, a od 2009. pokreće i Info centar za mlade. Potpisivanjem Povelje o suradnji i partnerstvu s Karlovačkom županijom, od 2012. Centar postaje Županijski centar za mlade te provodi informiranje mladih na području cijele Karlovačke županije. 2013. pokreće Lokalni volonterski centar VolonterKA, koji je rezultat višegodišnjeg rada na području volonterizma te organizira Festival volonterizma koji promiče vidljivost volonterskog rada. Od 2015. provodi projekt Job club za mlade nezaposlene kojim se daje podrška mladim nezaposlenim osobama kroz edukaciju, osnaživanje i aktivno traženje posla.

Uspješnost rada udruge Carpe Diem zasniva se na osluškivanju potreba mladih, njihovom uključivanju i pomoći pri realizaciji njihovih ideja i inicijativa. Kroz programe i projekte udruge Carpe Diem, mladi stječu dodatne kompetencije te postaju aktivni građani koji utječu na probleme u zajednici i društvu, postaju zapošljiviji i konkurentniji na tržištu rada. Umrežavanjem i volontiranjem jačaju društveni kapital zajednice, a kroz informiranje dobivaju nova znanja o mogućnostima koje im se pružaju u okvir različitih programa mobilnosti. Upravo ovim sadržajima potičemo prevenciju ovisnosti kao i ostalih neprimjerenih oblika ponašanja, potičemo mlade na toleranciju i prihvaćanje različitosti, humane, odgojne, kulturne, obiteljske, nacionalne i europske vrijednosti kao i na aktivno djelovanje u svojoj lokalnoj zajednici. Suradnja i partnerstvo s udrugama mladih i za mlade u Karlovcu, Karlovačkoj županiji te u RH i EU, srednjim i osnovnim školama kao i s ostalim institucijama i ustanovama te Gradom Karlovcem i Karlovačkom županijom – temelj su daljnje nadogradnje i stvaranja boljih uvjeta za život mladih u našem gradu i županiji.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest