tragedija

U sudaru vlakova najmanje troje mrtvih: “Zaspao je prije nesreće i probudio se u košmaru u okrenutom vagonu”

RTL

Premijer Andrej Plenković potvrdio je u svom obraćanju da su poginule tri osobe

– Jutros se na mjestu teške željezničke nesreće nastavlja očevid, kako bi se utvrdile sve okolnosti stravičnog sudara u kojem je poginulo troje ljudi, a 11 je ozlijeđenih, pišu 24sata.

Uz državno odvjetništvo, na mjestu nesreće je i Tomislav Antun Biber, glavni istražitelj željezničkih nesreća iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu.

On je kratko rekao da je i dalje isto stanje s brojem ozlijeđenih.

– Vidljivo da je došlo do naleta putničke garniture na teretni vlak, koji je ostao u kvaru. Prema nekakvim spoznajama, putnički vlak nije se zaustavio na signalu stop – rekao je.

Očevidom će se utvrditi zbog čega se vlak nije zaustavio i kako je došlo do naleta.

– Vili Beroš, ministar zdravstva, obišao je dio ozlijeđenih koji su smješteni u bolnici u Novoj Gradiški. U toj je bolnici sedam ozlijeđenih, među kojima je pet stranih državljana, piše Index.

Beroš je potvrdio da od 11 ozlijeđenih samo dvoje imaju teže tjelesne ozljede, no oni nisu u životnoj opasnosti. Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV, o broju stranih državljana među ozlijeđenima, Beroš nije htio precizno odgovoriti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Dijelom su strani državljani, a dijelom domaći. Postoji evidencija, policija utvrđuje sve okolnosti. U ovom trenutku ne dijelimo ljude po tome odakle su, zbrinjavamo ih po hitnosti”, rekao je Beroš.

Ministar je u bolnici razgovarao s jednim od ozlijeđenih. “Razgovarao sam s jednim hrvatskim državljaninom koji je neposredno prije nesreće zaspao tako da nije znao da li je san ili java. Probudio se u nekom košmaru u vagonu koji je bio okrenut, ali srećom nema teške ozljede”, rekao je Beroš.

– Premijer Andrej Plenković potvrdio je da su poginule tri osobe. Dodao je da su svi ozlijeđeni bili u putničkom vlaku dok je u teretnom bio strojovođa. Najavio je i da će se pokrenuti istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti nesreće.

“Došlo je do nesreće gdje je vlak koji je prometovao Vinkovci-Novska večeras oko 21:30 naletio na teretni vlak koji je stajao i tu je nažalost prema podacima koje zasad imamo nastradalo smrtno 3 ljudi, 11 ih je ozlijeđeno. Prevezeni su u Pakrac, Novu Gradišku i Slavonski Brod. Ima teže ozlijeđenih, ali nitko od njih 11 nije životno ugrožen. Zasad ne znamo s obzirom na to da je noć i nema svjetla trenutno postoje li druge osobe koje su nastradale. Prema onome što smo danas čuli od policije, vatrogasaca, HGSS-a, Crvenog križa, predstavnička HŽ-a, to su podaci koje imamo. Naravno da će se provesti istraga da se utvrde razlozi nesreće, prema tome možemo zasad izraziti sućut obiteljima poginulih. Izraziti žaljenje da se ovo dogodilo”

“Nekoliko ozlijeđenih su hrvatski, a nekoliko strani državljani. Sve te podatke dobit će najvjerojatnije svi od Crvenog Križa u Novskoj. Prema ovome što smo saznali budući da je riječ o lokalnoj liniji, vjerojatno je na početku puta bilo više putnika, nesreća se dogodila desetak minuta prije krajnje destinacije. Nemamo potpunih informacija. Na licu mjesta gdje smo bili je mrak. Ostavljamo rezervu da postoji još unesrećenih da je dio teretnog vlaka, a i dijelovi putničkog vlaka nisu više na pruzi jer je udar očito bio velik”

“U putničkom vlaku je bilo 13 putnika, jedna osoba koja je u Pakracu bio je strojovođa koji je stajao. Dakle, 13 u putničkom i jedan u teretnom. Trenutno nitko ne može utvrditi kojom brzinom je vlak išao. Bit će potrebno da se odrade sve radnje”, rekao je Plenković i dodao da ne može spekulirati je li vlak prošao kroz crveno i zahvalio svima koji su pomogli na mjestu nesreće. Dodao je i da je u teretnom vlaku bio samo strojovođa te da su svi ozlijeđeni iz putničkog vlaka.

“Ono što pouzdano znamo da su tri tijela definitivno osoba koje su preminule. Zasad. Sutra ćemo vidjeti. Jedna osoba je u Pakracu, u Novoj Gradiški sedam, a tri osobe su u Slavonskom Brodu u bolnici”

“Nemam riječi. Ovo je strašna tragedija, poginuli su naši kolege. Izražavam sućut obiteljima”, rekao je Tomislav Klarić iz Sindikata strojovođa za Večernji list.

Marija Kušmiš, gradonačelnica Novske obratila se medijima. Izrazila je sućut obiteljima poginulih i istaknula da im Grad na raspolaganju te je zahvalila svim službama koje su izašle na teren.

Kako neslužbeno doznaje Večernji, stradali radnik HŽ-a bio je iskusni strojovođa koji je odbrojavao dane do mirovine. Putnički vlak koji je sudjelovao u nesreći je tzv. Mađarac, stari putnički vlak bez kupea, koji se zabio u teretni navodno zbog problema s kočnicama. U blizini mjesta nesreće, navodno u tijeku su bili i radovi na pruzi.

Marija Kušmiš, gradonačelnica Novske obratila se medijima. Izrazila je sućut obiteljima poginulih i istaknula da im Grad na raspolaganju te je zahvalila svim službama koje su izašle na teren.

Ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej rekao je za N1 da je u njihovu bolnicu pristiglo 11 ozlijeđenih osoba. Obrada je u tijeku pa će se o težini ozljeda više znati naknadno, ali kaže da ima i teže ozlijeđenih.

Županijski vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije, Marijo Paluh izjavio je za HRT da je u tijeku zbrinjavanje unesrećenih.

Dodao je kako trenutno nitko nije ostao priklješten ispod vlakova te da su u tijeku provjere kompozicije putničkih vlakova. Kazao je i da je na terenu mnogo žurnih službi i da je velika gužva. Paluh je rekao da su unesrećeni na vrijeme spašeni zbog pravovremene reakcije službi.

Iz Policijske uprave sisačko-moslavačke izvijestili su da je oko 21:35 mjestu Rajić putnički vlak udario u zaustavljeni teretni vlak. Na terenu su sve žurne službe koje pomažu unesrećenima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest