Grad odlučuje o novoj koncesiji za parking – Petračić izračunao da bi, da ga Grad sam naplaćuje, prihod bio znatno veći

foto ilustracija - arhiva KAportala

Hoće li naplata parkiranja iduće godine ponovo u koncesiju ili će je preuzeti Grad, odnosno, gradske tvrtke, znat će se najvjerojatnije u siječnju. Najavio je to gradonačelnik Damir Jelić (HDZ), nakon vijećničkog pitanja Davora Petračića (nezavisni) je li se Grad, obzirom da sadašnjem koncesionaru 10-godišnji ugovor ističe 2016., pripremio za preuzimanje profitabilnog posla i zna li se financijski potencijal.

Studija u izradi

Jelić je, odgovarajući mu, kazao kako koncesija ističe sredinom iduće godine, a da Prometni fakultet izrađuje studiju koja će odgovoriti dati naplatu parkiranja u koncesiju ili ne.

– Najvjerojatnije u siječnju bit će prezentirano javnosti kojim putem idemo. Koncesija je za Grad profitabilna, 1,6 milijuna kuna godišnje: 1,2 milijuna kuna vidljiva su kroz proračun, a 400.000 je koncesionar odmah na početku uložio u parkinge. Krucijalno pitanje je da li bi nova koncesija, ako je koncesija, donijela 1,6 milijuna kuna ili više. Ako je više, ne smetaju me koncesionari, ako je manje, onda je pitanje zašto. Mislim da ne dolazi u obzir manje od 1,6 milijuna kuna godišnje, rekao je Jelić.

Da naplata parkiranja jest isplativ posao i da to ne treba pokazivati nikakvom

studijom, ustvrdio je Petračić, potkrijepivši svoje mišljenje i računicom.

Petračićev izračun

– Parkirališnih mjesta je 1.169. Ako je sat parkiranja tri kune, uz tri izmjene na svakom parkirališnom mjestu svih dana osim nedjeljama, znači 311, pomnoženo s koeficijentom 1,3 jer se naplaćuju i kazne, ispada da je izgubljeni prihod Grada 4,3 milijuna kuna, bez studije! Ona bi mogla pokazati samo veće prihode. To je vrlo bitan prihod ovom gradu, pa vas molim da, bez ikakve studije, preuzmete parkiranje i date posao za 10-ak ljudi u Karlovcu, poručio je Petračić.

Gradonačelnik je napomenuo da je izrada studije propisana zakonom, ali i da bi Grad Karlovac, ako je Petračićeva računica točna, trebalo zabraniti.

Jelić: Razmotrit ćemo studiju i zdravu logiku

– Ako je ovo istina, znači da smo mi za grad koji treba zabraniti da postoji kao grad jer 4 milijuna i nešto godišnje je 45 milijuna kuna u 10 godina, odnosno, skoro 100 milijuna kuna u 20 godina koliko traje koncesija! Ja ne mogu vjerovati u to jer bi to bila katastrofa! Ni prvu ni drugu koncesiju nisam sklapao ja, ali ova studija zakonska je obveza i upravo po njoj će se vidjeti.

Ovo je stvar koju, očito, trebamo svi zajedno prodiskutirati. Sjest ćemo zajedno, promotriti što su rekli stručnjaci i zdrava logika, ali ja bih samo samo bio oprezniji kod vaše matematike jer po njoj sam ja došao do 90 milijuna kuna lošeg poslovanja Grada, izjavio je Jelić.

Petračić mu, barem za govornicom, nije na to ništa rekao.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest