'Tko ovo voli raditi, ništa mu nije skupo', kažu jedni
Cikla, kiselo zelje, turšija, paprika i kraljica zimnice – ajvar,
čiji kilogram sada stoji 50 do 60 kuna, sve su traženije
namirnice. Bez zimnice se ne može, a kako je ove godine sve
skuplje, dobar dio građana krenuo je u nabavu, kako teglica, tako
i povrća s kojim će krenuti u kiseljenje.
“Radim nešto, da. Uglavnom pekmeze, šalšu od rajčica. Neke stvari
radim”, rekla je Zagrepčanka Silvana.
“Radim. Nego šta. Svake godine jednako. Malo skuplje, ali isto”,
kazao je Ivica iz Zagreba.
“‘Ko voli ovo raditi, ništa mu nije skupo, znate”, kazala je
Zagrepčanka Iva.
No, ispada da nema puno novih ljubitelja zimnice koji bi popunili
zalihe s nečim što su sami napravili.
“To vam samo stariji malo dolaze. Mladi to više ne prakticiraju.
Koji imaju novce ti si kupuju, a koji nemaju pomalo kaj si
kiseliju”, objašnjava Vlasnik OPG-a, Tomo Kralj.
Proizvođači objašnjavaju, cijene su otišle gore zbog suše, ali i
zbog drugih faktora.
“Pet kuna je više otišlo po tegli nego lani. Ulje, ocat i drva
jer i drva su skupa, a ja to na drva radim”, kazala je vlasnica
OPG-a, Ana Lozić.
Tu je i pitanje cijene staklenki koje su potrebne i onima koji
prodaju na tržnici, ali i onima koji zimnicu pripremaju kod kuće.
A poskupjele su i staklenke.
“Kunu gore su otišle. Prošle godine smo ih imali za 3, ove godine
za 4”, kaže prodavačica Anđela.
Svaka kuna je bitna,a na staklu se barem može uštedjeti. Mali
savjet za početnike – zimnica se može napuniti i u već
korištenim, a potrošenim teglicama.