preživjeti zimu

Kriza, inflacija, pa suše, tuče… Istražili smo je li i ako da kako jeftinije kupiti zimnicu ili je kupiti

RTL

Teglica pekmeza 35 kuna!? Pa kriza, skupoća. Ali, cijene goriva, gnojiva, sve je to poskupjelo, a tek prirodne nepogode uslijed klimatskih promjena...

Cijene ajvara, paprike, krastavaca i ostalog ukiseljenog povrća u
teglicama, i one su više nego lani. I to oko 20 posto više, pa je
Matija Mlinarić na zagrebačkom sajmu zimnice istražio što je
isplativije, raditi ju sam ili otići u kupovinu.

Uz dobru glazbu lakše se kreće i u obilazak nekoliko desetaka
štandova na kojima se najviše prodaje zimnica. Najtraženiji je
ajvar, no on, kao i sve ostalo ukIseljeno povrće, skuplji je no
lani.

Izlagačica Ivana Barišić: “Recimo, prošle godine se prodavalo po
25, sad po 30 kuna. 5 kuna više recimo po malim teglicama, 10 po
velikima.
Turšija je 50 kuna velika tegla, paprika sa češnjakom 50, ajvar
je 30 teglica, meksička je 30, sataraš 30 i eto.”

Mnogi su zbog poskupljenja razmišljali da krenu u izradu vlastite
zimnice. Većina ljudi u tome ipak ne vidi računicu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damir iz Zagreba u zagrljaju sa svojom Gogom objasnio je je li
bolje sam napraviti zimnicu ili je jednostvno kupiti: “Više ne.
Danas je to bolje ovak kupit. Nemre se više ni tak jest kak bi se
htelo, pa kupimo jednu teglicu i dosta nam je.”

Drugi Damir kaže: “Pa nemam di to doma napravit. Moja doma je to
radila neko vrijeme, ali ne isplati se to više. Bolje je ovak
kupiti.”

Do isplativosti se dolazi tek ako se ne moraju kupovati baš svi
potrebni sastojci. Oni koji pažljivo prate cijene tvrde,
uštedjeti se može na pekmezima.

Jasenka Grabić: “Kupite kilu šljiva za 6 kuna kad uzimate na
više, a dobijete od nje barem kilu pekmeza. A gledala sam, na
placu, mala teglica pekmeza domaćeg je 35 kuna. Mala bočica. To
je strašno.”

Proizvođači tvrde da su morali povećati cijenu svojih teglica s
ajvarom i kiselim povrćem jer troškovi proizvodnje ove su im
godine veći no ikada. Najskuplje su staklenke.

Krešimir Tomašec, vlasnik OPG-a: “Troškovi su ne samo duplo veći,
neke stvari i peterostruko veće, recimo od ambalaže, umjetnog
gnojiva, goriva i tako dalje, a da ne velim zbog toga što su
napravile suša i tuče koje su nas pogodile.”

Unatoč svemu, ne može se reći da zimnice nema, no pitanje je samo
tko će si je i u kolikoj količini moći priuštiti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest