"Proizvod – zamrznuto pureće meso; zemlja prijave – Hrvatska; porijeko – Mađarska; distribuirano – Hrvatska; nema distribucije iz zemlje prijaviteljice”, napominju u europskom centru.
S hrvatskog se tržišta povlači uvozno meso zbog moguće zaraze
bakterijom salmonella typhimurium, izvijestio je u utorak
europski centar za brzo uzbunjivanje u prometu hranom, piše
Poslovni dnevnik.
Riječ je o zamrznutom purećem mesu iz Mađarske koje je
distribuirano na tržište Hrvatske.
Rizik je ozbiljan, a salmonela je otkrivena u uzorku koji je
izuzet iz pošiljke mesa koja je distribuirana u Hrvatsku.
“Proizvod – zamrznuto pureće meso; zemlja prijave – Hrvatska;
porijeko – Mađarska; distribuirano – Hrvatska; nema distribucije
iz zemlje prijaviteljice”, napominju u europskom centru.
Infekcija salmonelom očituje se kao gastroenteritis, crijevna
groznica, bakterijemijski sindrom ili žarišna bolest.
Gastroenteritis započinje 12–48 sati mučninom i grčevima u
abdomenu, nakon čega slijedi proljev, vrućica, ponekad
povraćanje. Bolest je obično blaga i traje do 4 dana.
No, zna doći i do komplikacija. Poslovni dnevnik piše kako
liječnici upozoravaju kako upravo salmonella typhimurium može
ponekad uzrokovati produljeni i često smrtonosni bakterijemijski
sindrom trajanja više od tjedna s produljenom vrućicom,
glavoboljom, malaksalošću i tresavicom, no rijetko s proljevom.
Također, najčešći uzroci žarišne infekcije, također težeg oblika
zaraze, s jakom boli u zahvaćenom organu su salmonella
choleraesuis i salmonella typhimurium.