SOKOLARKA

Održan sedmi po redu Međunarodni sokolarski susret “SokolarKA” 2022. godine: Sokolari iz Europe uživali su na terenima s obiljem divljači

- Upravo to je ono što sokolarstvo čini okolišno prihvatljivim i održivim načinom korištenja prirode što je bitno naglasiti u današnja vremena moderne tehnologije gdje čovjek nesmiljeno dominirana nad prirodom, kaže nam Šegrt.

Nakon dvije godine koje pod COVID mjerama, uz sveo on što su nosile izolacije i prelasci granice, Hrvatski sokolarski klub ove godine organizirao je ponovno sedmi po redu, sada već tradicionalni i u Europi poznati Međunarodni sokolarski susret “SokolarKA” 2022. godine.

– Za razliku od dosadašnjih godina, ovaj susret donosi i novi moment, s obzirom da je hrvatsko sokolarstvo od 14.12.2021. godine postalo UNESCO Nematerijalna Svjetska Kulturna Baština Čovječanstva, te je ovakav skup u skladu sa Petim stupom očuvanja tradicije sokolarstva propisanih UNESCO obrascem kao prijenosa tradicije sokolarstva između različitih nacija i kultura te njegova općenita promocija, rekao nam je Viktor Šegrt.

Susret je, dodaje, organiziran na terenima lovačkog društva “Draganić”, sada vođenog predsjednikom gospodinom Stjepanom Barkovićem, koje je, valja podsjetiti, bilo i prvo lovačko društvo koje je još sredinom dvije tisućitih godina prihvatilo prvog sokolara u svoje redove i ustupilo svoje lovačke terene kako bi se tradicija sokolarstva njegovala jer sokolarstvo je prije svega tradicija lova sa pticama grabljivicama.

Sokolari iz Hrvatske i ostatka Europe uživali su na izvrsnim terenima sa obiljem divljače i puno pokušaja lova svojih sokolarskih ptice uz malo ulova kako to i biva u ovoj tradiciji lova gdje čovjek ima priliku sudjelovati kao pasivni promatrač u momentu odnosa predatora i plijena u kojem plijen ima velike šanse da pobjegne i ne bude uhvaćen.

– Upravo to je ono što sokolarstvo čini okolišno prihvatljivim i održivim načinom korištenja prirode što je bitno naglasiti u današnja vremena moderne tehnologije gdje čovjek nesmiljeno dominirana nad prirodom, kaže nam Šegrt.

Šegrt se zahvalio i sponzorima. 

– PPK karlovačka mesna industrija iz grupe “Pivac”, čiji je predsjednik uprave gospodin Igor Miljak već i prije proglašenja UNESCO baštinom prepoznao i dao podršku tradiciji hrvatskog sokolarstva što pokazuje na okolišnu osviještenost jedne ovako velike tvrtke. Uz njih je u organizaciji skupa pomogla i tvrtka “Alnus” d.o.o. čiji je direktor, a ujedno i strastveni karlovački lovac i lovni kinolog, Davorin Andrijašević, prepoznao i podržao važnost i očuvanje tradicije hrvatskog sokolarstva. Na kraju hvala medijskom pokrovitelju i najčitanijem portalu na području Karlovačke županije, “KAportalu”, koji je pratio i podržao sve događaje vezane uz tradiciju sokolarenja iz Karlovca i karlovačkog kraja ali i međunarodne razine, rekao je Šegrt.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest