ZA SVAKU POHVALU

Veliko priznanje od Hrvatskog robotičkog saveza za Zajednicu tehničke kulture Karlovac i Elviru Špelić Vidović

Za brojne uspjehe i dobrobit rada, Zajednica tehničke kulture Karlovac je dobitnik Povelje HROBOS.

Godišnjim nagradama Hrvatskog robotičkog saveza za edukaciju u robotici, odnosno izuzetan prinos razvitku i unaprjeđenju izvanškolskog i izvannastavnog odgoja i obrazovanja na području robotike u 2021. g. nagrađeni su Elvira Špelić Vidović i Zajednica tehničke kulture Karlovac.

Elvira Špelić Vidović radi u 3 osnovne škole; OŠ Žakanje kao matičnoj školi, te PŠ Kamanje,  u OŠ Cetingrad i OŠ Generalski Stol, kao učiteljica tehničke kulture i voditeljica prometne sekcije i sekcije mladi tehničari. Uz redovit rad, od 2012. godine u Zajednici tehničke kulture Karlovac radi kao voditeljica elementarne robotike. Redovito priprema polaznike za različita natjecanja iz robotike, kao što su Robokup, RoboCup Juior u kategorijama Primary, Secondary i On Stage, Croatian Makers i Make X. Također radi u pripremi, organizaciji i realizaciji radionica robotike u okviru programa potencijalno darovitih KA RADDAR.  Koautor je priručnika za rad s djecom s poteškoćama za izdavačku kuću Školska knjiga, te sudjeluje u kod procjene udžbenika i nastavnih materijala za izdavačku kuću Profil Klett, Također je dobitnik nagrade 510 najuspješnijih odgojno obrazovnih djelatnika u 2019. i 2022. godini. Uz to je i dobitnik najviše nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” za 2020. godinu.

Obzirom na navedene uspjehe, Hrvatski robotički savez joj je dodijelio počasno zvanje Instruktor HROBOS.

Zajednica tehničke kulture Karlovac održava radionice za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Karlovca i Karlovačke županije. Održavaju se radionice iz automatike, elektronike, modelarstva, aeromodelarstva, programiranja, robotike i 3D modeliranja. Radionice se održavaju na tjednoj bazi, ili kao zimska, proljetna i ljetna škola, a vezane su na školsku godinu. Sve su radionice za polaznike besplatne. Na radionicama se stječu znanja i vještine koje nije moguće dobiti u redovitom školovanju. Često su to osnove za neko kasnije stručno usmjeravanje i odabir zanimanja.

Najzastupljenija radionica je robotika, sa najviše polaznika. Radi se sa učenicima od predškolske dobi, do maturanata. Koristi se Fischertechnik oprema, Mbot roboti, Maqueen roboti, Microbit-i, heksapodi, te modularni (3D printani) roboti.

U Zajednici tehničke kulture Karlovac se robotikom bavi od 2011. godine, odnosno već 11 plodonosnih godina. Tijekom tog razdoblja natjecatelji ZTK sudjelovali su u natjecanjima Robokup, Croatian Makers liga, Robotička alka, Make X natjecanje, RoboCup natjecanje u kategorijama Primary, Secondary i On stage, u kojima su postizani vrhunski rezultati. I na posljednjem, državnom natjecanju mladih tehničara osvojeno je prvo mjesto.

Za brojne uspjehe i dobrobit rada, Zajednica tehničke kulture Karlovac je dobitnik Povelje HROBOS.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest