PREGLED GODINE

2022. na četiri rijeke (2/2): Brojna priznanja, “kokošarenje” na Turnju, sjajne odbojkašice, puno radova ali i “šlamperaja”

U svakom slučaju, bilo je i puno dobrih stvari u ovoj godini, a nesumnjivo je da ih naš grad zaslužuje i puno više. Neka 2023. bude godina u kojoj ćemo na kraju, kada svodimo račune, biti još barem malo zadovoljniji.

Drugu polovicu godine obilježila su brojna ljetna događanja i brojne vrijedne nagrade koje su osvajali pojedinci i ustanove iz našeg grada u kulturi, turizmu, znanosti… Nažalost, i nevjerojatan slučaj krađe armature s gradilišta obilaznice na Turnju koji je danima punio naslovne stranice novina i portala diljem Hrvatske. 

Oduševljavale su nas odbojkašice, ljutili radovi koji su itekako potrebni, ali prečesto su bili “šlampavi”, a nažalost je došlo i do prave tragedije. 

Poseban plus ove godine svakako su događanja od kojih mnoga jednostavno nisu stala u ovaj pregled, jer bi bio preglomazan. S druge strane, pak, mnoge neuralgične točke našeg grada još nisu dotaknute, posebno skele na zgradama oštećenim potresom i zapuštena vrijednost Zvijezde. 

Gospodarstvo je puno gore nego što možemo i nego što imamo potencijal, ali i bolje nego što će gunđati najnezadovoljniji – na svim listama otprilike smo u sredini, tu i tamo s blagom tendencijom prema gore. 

Uhljebljivanje kao još jedna od kritičnih točki gotovo da je bez pomaka – na kraju godine za novu ravnateljicu knjižnice izabrana je nestranačka i vrlo stručna osoba, bilo bi lijepo da to znači promjenu kursa, ali možda je ipak više stvar u tome da vladajući više ne znaju koga bi stavili na koje mjesto, jer na natječaj za direktora Gradske Toplane nije se javio nitko.

U svakom slučaju, bilo je i puno dobrih stvari u ovoj godini, a nesumnjivo je da ih naš grad zaslužuje i puno više. Neka 2023. bude godina u kojoj ćemo na kraju, kada svodimo račune, biti još barem malo zadovoljniji.

SRPANJ

3. Čak tri karlovačka parka među 10 najljepših hrvatskih parkova u izboru portala gradonacelnik.hr, Promenada u vrhu i po izboru stručnjaka.
7. Divan, zabavan i ugodan srpanj pokvarilo – kokošarenje. Poznati karlovački HDZ-ovac i savjetnik ravnatelja ŽUC-a Stjepan Turković sa sinom Mijom uhvaćen u krađi željezne armature gradilišta na Turnju.
12. Nakon jako dugo vremena na Promenadi održana šahovska simultanka
13. Nagrade grada Karlovca ove godine Sanji Hrnjak i Dušanki Lončar – još 10 pojedinaca i ustanova nagrađeno plaketama.
– Rođendan grada proslavili smo opet Rođendanskim balom u punom sjaju te uz koncert Petra Graše.
19. Radovi na Aglomeraciji u punom jeku no mnoge ljute i česte nestašice vode, ali i blokirane ceste.
22. Nastavljaju se brojna događanja i nakon Dana grada – počinju Međunarodni jazz festival i Riječno kino.
25. Karlovac domaćin Erasmus+ razmjene mladih – sudjeluju mladi iz Španjolske, Italije, Njemačke i Sjeverne Makedonije.
26. Veliko nevrijeme poharalo Karlovac i Dugu Resu: na cestama su izvrnuta stabla, neke su kuće ostale bez krovova, u naseljima bujice.
28. Napokon! Potpisan ugovor za dugo očekivani projekt: gradnju drugog kolosijeka pruge Hrvatski Leskovac – Karlovac.

KOLOVOZ

1. Nečuveni incident! Napadnuti karlovački “hitnjaci”! Incident se dogodio na proslavi posvećenja hrama Pravoslavne crkve u Sjeničaku.
7. Sjajan sportski uspjeh – Oscar Kovačić iz karlovačkog TKD Prana brončani na Svjetskom prvenstvu!
11. Inače miran i opušten kolovoz kvare požari na Jadranu – velika ekipa karlovačkih vatrogasaca otišla na ispomoć na Dinaru.
20. Karlovčanka Ivana Tropčić odnijela titulu najspretnije beračice grožđa.
26. Počeli Dani piva – glazbeni i popratni programi uglavnom oduševili brojne posjetitelje, gastro i pivska ponuda i ne baš toliko!
28. Košarkaški spektakl u Šancu – Pro Basket Tour 3×3 do vrha napunio legendarni teren.
30.  Grade se zidovi i nasipi na obali Kupe kroz projekt vrijedan milijardu i pol kuna, Mandić uvjeren: Grad Karlovac siguran od poplava do kraja 2025. godine.
31. Velika tragedija u središtu grada – kod Autobusnog kolodvora smrtno stradao 54-godišnjak! Policija je tek kratko priopćila da se radi o padu u iskop.

RUJAN

1. Napreduje dugo očekivana obnova Edisona, a osnovana i javna ustanova koja će njime upravljati.
5. Počela nova školska godina, nažalost sa 115 prvašića manje u županijskim školama.
–  Odličan rezultat karlovačkih vatrogasaca na natjecanju u spašavanju iz vozila u Austriji – ostvarili najviši, zlatni rang.
6. Karlovac je ponovno svjetsko središte filma mladih – nakon dvije pandemijske godine FRFF opet “uživo” uz talente iz cijelog svijeta.
7.  Karlovac u velikom EU projektu solarizacije – 14 vrtića, škola i hostel u Selcu dobit će solarne panele i sami proizvoditi potrebnu energiju.
12. Nakon dugog niza godina dobar inozemni bend na Sceni – kanadski Motherhood otvorio novu sezonu svirki.
15.  Karlovac ponovo u Top 5 hrvatskih gradova po tvrtkama s najvećom dobiti. Tome najviše doprinosi tvornica oružja HS produkt.
16. Evo opet i njega –  Stjepan Turković u Dalmaciji iznajmljuje ilegalno izgrađene apartmane?! Partner mu također poznati karlovački HDZ-ovac i poduzetnik Stipo Adžaga.
17. Užas u karlovačkom pohodu – ubilački pohod na Lemić Brdu zaustavili tek specijalci ATJ Lučko.
18. Prijete nabujale rijeke! Brojna naselja u okolici grada opet potopljena, Kupa dosegnula 804 centimetra.
23. Dugo očekivani početak radova vezanih za Aglomeraciju u Zvijezdi.
28. Počela izgradnja hotela Korane! Gradilište je ograđeno i na njega stigli strojevi, po najavama prvo se gradi podzemna garaža?
29.  Karlovačke škole ove godine pohađa dva razreda prvašića manje, s druge strane za svu djecu nema mjesta u vrtićima – Grad planira izgraditi dva nova.

LISTOPAD

2. Ovo skoro da i nije vijest – karlovački bejzbolaši prvaci su Hrvatske! U odlučujućoj utakmici svladali su Zagreb s čak 14:3.
3. Plakete Zlatna kuna uručene najuspješnijim trgovačkim društvima u Karlovačkoj županiji – laureati HS Produkt, Bukva commercium i INP Croatia.
7. Lijepo turističko priznanje – Karlovcu srebrna plaketa za kontinentalni turizam na Danima hrvatskog turizma.
8. Karlovčanka Marina Novaković Matanić dobitnica godišnje državne nagrade za udomiteljstvo.
13. Otvoren helidrom kraj karlovačke Opće bolnice – izuzetno vrijedan projekt već u vježbi pokazao koliko ubrzava liječenje najugroženijih pacijenata.
20. Kasnije nego inače počinje sezona grijanja – listopad je topao pa nije strašno, ali mnogima će biti strašno kada krenu učestali kvarovi zbog radova na obnovi vrelovoda.
22. Aquatika slavi 6. rođendan – uz brojne domaće i međunarodne nagrade, najveća je više od 350 tisuća posjetitelja!
23. Vrijedno priznanje – Želimiru-Žigi Feitlu godišnja Državna nagrada za sport ‘Franjo Bučar’ u 2022. godini.
26. Kaos u karlovačkom javnom prijevozu! Roditelji djece putnika ogorčeni: Autobusi prepuni, ne zna se kad voze, djeca kasne u školu i načekavaju ih na stanicama.
29. Prođe li sve po planu, dvorana na Rakovcu, Vunsko polje i Šanac kreću u makeover vrijedan 44 milijuna kuna! Radovi već u 2023.?

STUDENI

2.  Hanžel namjerava tužiti državu, Grad Karlovac i Karlovačku županiju za štetu nastalu zbog odugovlačenja gradnje hotela – potražuje gotovo 200 milijuna kuna.
3.  Gradski proračun za 2023. prvi put u eurima – prihodi planirani na skoro 80 milijuna, Mandić: Dobra je bila odluka da se vežemo za EU sredstva.
7. Očajni radnici karlovačkog DIP-a osam godina čekaju svoje plaće! Doznali da je zemljište na Baniji prodano, ali i da za njih nema novca?!
12. Dva vrijedna priznanja Turističkoj zajednici grada Karlovca na Međunarodnim danima turizma INTERSTAS.
15.  Karlovački akademski slikar Alfred Freddy Krupa uvršten na Zlatnu listu najboljih suvremenih umjetnika svijeta za 2022. godinu!
18. Otkačio se “pontonac” na Korani i otplutao prema drvenom mostu – koban je bio vodni val koji je rijeku u kratkom razdoblju digao čak 121 cm.
20. Po velikoj kiši Panovci uz 20. rođendan posadili novih 15 stabala u gradu – niknut će ih još pet.
22. Imate koji milijun eura viška i želite postati vlasnik nekretnine u Zvijezdi? Evo prilike, Karlovačka banka Veliku vojarnu opet stavlja na bubanj.
24. U Sarajevskoj ulici niknuo novi Lesićev mural – na zidu osvanuo simbol Sarajeva i Olimpijskih igara: Vučko.
25. Novo veliko priznanje Zorin domu: Andro Damiš dobio Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu u predstavi “Semafor”.
29. I opet priznanja za TZ, ali i Kamat Adventure – Ivanjski krijesovi u pet naj manifestacija 2022., nagrada i za “pivsku potragu”.

PROSINAC

1. Plaće u Karlovcu ispod hrvatskog prosjeka, ali ipak među boljima – najveće su u Zagrebu, a najmanje imaju Slavonci.
2. Marijani Blažić s Veleučilišta državna nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti u području biotehničkih znanosti.
4. Nakon duge stanke ponovno organizirana gitarijada – najboljim proglašen bend Anunnaki.
9. Sve je u znaku Svjetskog prvenstva – velika fešta u središtu grada nakon pobjede nad Brazilom!
11. Nove poplave u okolici grada – u Brodarcima i sami mještani sukobljeni oko toga pomažu li box barijere ili su potpuni promašaj.
15. Direktorske fotelje gradskih tvrtki više nisu toliko poželjne? Za natječaj u Gradskoj toplani nije se javio nitko, krenule priče da je revitalizacija pošla po krivu.
16. Nikša Antica više nije ravnatelj Opće bolnice Karlovac – istovremeno sve glasnije priče o pravom egzodusu liječnika iz ove ustanove.
– otvoren karlovački Advent uz 15 dana bogatog programa.
18. Senzacionalne karlovačke odbojkašice druge u Superligi, ušle i u polufinale kupa! Dobru sportsku jesen “podebljali” i rukometaši, uvjerljivo prvi u Prvoj ligi Jug.
20. Tisuće Karlovčana dočekale svog brončanog Vatrenog – Dejana Lovrena.
21. Baletni studio slavi 70 godina postojanja – održana premijera “Mace Papučarice”.
31. Sretna Nova godina! Neka bude bolja, uspješnija i sretnija svima nama i našem najdražem gradu!
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest