Cijena je na godišnjoj razini viša za čak 27,69 posto, pa pileći file, ovisno kupuje li se na tržnici ili u trgovačkom lancu, u maloprodaji košta od 9 pa sve do 17 eura
Cijena hrane za perad poskupjela je čak 40 posto, a računi za
grijanje na plin nekim farmerima s 20 i na 200 tisuća kuna,
upozoravaju iz peradarskog sektora, koji je proteklih mjeseci
najizloženiji poskupljenjima sirovina i energenata, piše u petak
Večernji list.
Zbog nagomilanih problema u proteklom je razdoblju rasla cijena
piletine, a i jaja. No je li to dovoljno da peradarska industrija
sanira gubitke zbog kojih proizvodnja pilećeg mesa i jaja prvi
puta stagnira od ulaska RH u EU?
Vlada je, naime, do travnja zamrznula cijenu cijelih pilića, koji
u ukupnoj potrošnji čine više od 50 posto udjela svježeg mesa
piletine na tržištu, a to se pak, među ostalim, odrazilo na
visoki rast cijena pojedinih kategorija.
Cijena, primjerice, kilograma filea pilećih prsa u veleprodaji u
trećem je tjednu ove godine u prosjeku iznosila 2,53 eura, što je
u odnosu na tjedan ranije pad za 3,84 posto. No cijena je na
godišnjoj razini viša za čak 27,69 posto, pa pileći file, ovisno
kupuje li se na tržnici ili u trgovačkom lancu, u maloprodaji
košta od 9 pa sve do 17 eura.
Kilogram pilećeg batka i zabatka u veleprodaji je u prosjeku 2,86
eura, što je 49,74 posto više nego u trećem tjednu lanjske
godine. Batak je skuplji 35, a cijelo pile, iako mu je cijena
trenutačno ograničena na najviše 3,32 eura, za 22,22 posto,
podaci su TISUP-a.
Najveći porast cijena među animalnim proizvodima čine, međutim,
jaja. I ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi! Veleprodajna cijena
kilograma jaja (16 komada u prosjeku) u EU je na godišnjoj razini
rasla s 1,30 na 1,90 eura čak 70 posto, a u Hrvatskoj sa 1,40 na
2,06 eura, doznajemo pak iz Croatiastočara.
Sve to “podgrijava” trenutačnu situaciju da se zbog visokih
troškova proizvodnje u nas, ali i ostatku Europe smanjuje
proizvodnja peradi i jaja, a usto je desetkuje i ptičja gripa,
dosad nezabilježenih razmjera, piše novinarka Večernjeg lista
Jolanda Rak Šajn.