Hrvatska je druga u Europi po rastu cijena vina koje je u godinu dana skuplje za čak 20 posto. I taj trend se nastavlja. Vinari otkrivaju da su u našem vinarstvu 75 posto otpada na vina do 5 eura pa ako i poskupe jedan euro, to je povećanje cijene od 20 do 25 posto
Prošle godine vinari su imali veću potražnju za svojim vinima no
ikada, no isto tako morali su se boriti s posljedicama suše i
dosad najvećim troškovima proizvodnje. Od radne snage, sirovine
do ambalaže. To ima svoju cijenu.
“Mi smo poskupili onoliko koliko nas košta trošak svih stvari
koje nam trebaju da bi proizveli bocu vina i isporučili ju van.
Tolko smo poskupili, minimalno i to je 5 posto. Plafon jedan
euro”, kazao je vlasnik vinarije Franjo Kolarić.
Prema podacima Europske unije, Hrvatska je s 18, cijelih 6 posto
druga po rastu cijena vina u posljednjih godinu dana. Bila je i
prva, no u prosincu je to mjesto preuzela Mađarska. Hrvatsko vino
dobilo je 2,5 do 3 puta više na cijeni od prosjeka EU-a,
Francuske i Italije.
U Mađarskoj je vino poskupjelo za 19,5 posto, u Hrvatskoj za 18,6
posto, prosjek EU je 7,6 posto. U Francuskoj su vina skuplja za
7,5 posto, a u Italiji za 6,1 posto.
Trošak proizvodnje skupljih i jeftinijih vina u Hrvatskoj je, u
većini slučajeva, isti. Tako je i u Mađarskoj. No, ako se
primjerice, zbog skupljih čepova podigne cijena jeftinijeg vina,
zna se kome će biti bolniji udarac po džepu.
“75 posto vina u hrvatskom vinarstvu otpada na vina do 5 eura, a
jedno poskupljenje od 1 euro znači gotovo 20-25 posto. U
stvarnosti to i nije tako, ali ako gledamo postotke, onda zaista
jest”, kazao je vlasnik vinarije Dominik Jagunić.
A cijene će se i dalje mijenjati, no ne prema dolje, jer vinarima
će troškovi proizvodnje biti još veći.
“Od 1. siječnja dobili smo informacije da je jedan dio
repromaterijala koji koristimo u proizvodnji vina otišao za još
15 posto na više. Cijene vina će sigurno ići još nešto gore.
Koliko, vidjet ćemo kad stavimo sve na papir, kad vidimo
računicu”, kazao je vlasnik vinarije Damir Drago Režek.
Ako se rast cijena ovako nastavi, vino će postati ono što je
nekada bio pjenušac, a to je luksuz, piće samo za one rijetke,
svečane prigode.