Na sudu zbog “vrijeđanja” Gradske toplane!? Marijan Fudurić oslobođen ovih optužbi na Sudu u Zagrebu

Foto ilustracija

– Marijan Fudurić nije uvrijedio Gradsku toplanu i naštetio njezinom ugledu tvrdnjama kao što je ona da ta karlovačka tvrtka boluje od “munchausenovog sindroma” ili da joj niti svakodnevne jutarnje molitve gradonačelnika ne pomažu, presudila je sutkinja Općinskog suda u Zagrebu Renata Pražetina Kaleb.

Gradska toplana tužila je u travnju 2013. godine nekadašnjeg direktora Toplane, a potom i građanskog aktivista zbog njegovih tvrdnji u dopisima koje je slao kao odgovor na poslane račune.

Fudurićevi odgovori na poslane račune

  • Čitajući Vaš dopis uviđam da bolujete od Munchausenovog sindroma i bilo bi preporučljivo da odete na psihološko promatranje kako bi Vam specijalisti odredili terapiju – napisao je u dopisu od 22. veljače 2013.
  • Obratio im se dopisom i petog ožujka iste godine.
  • Kako Vam ni svakodnevne jutarnje molitve gradonačelnika ne pomažu, očito je da je i Bog digao ruke od Vas. Čini mi se da je Vaša duša prodana vragu – napisao je tada, a istog mjeseca u novom dopisu i ovo:
  • Stoga Vam vraćam vaše krpice pa si ih spremite ili ih upotrijebite za šivanje robice za Vaše lutke, jer vidim da ste po ponašanju na nivou djece predškolskog odgoja.

Fudurić je sutkinji obrazložio da ne konzumira usluge Gradske toplane i da s njome nikada nije potpisao ugovor, da je slao prvotno normalne dopise, no kako su i dalje pristizali računi iz karlovačke toplinarske tvrtke, da je počeo pisati ironične i sarkastične bez namjere da bilo koga vrijeđa, nego s motivom da ga se “prestane maltretirati”.

Kaže da je upoznao sud s dopisima drugih građana koji su Toplanu dovodili u vezu sa staljinizmom i vojnom huntom, ali koji zbog toga nisu tuženi. Dodao je da osobe koje pate od Munhausenovog sindroma miješaju istinu i laž, što je, kaže, slučaj i s Gradskom toplanom, te kako je “u Karlovcu općepoznato da je gradonačelnik vjernik postao u četrdesetim godinama života”.

Priložio je i medicinsku dokumentaciju iz koje proizlazi da pati od PTSP-a zbog zlostavljanja na poslu, a da mu je stanje pogoršano nakon odlaska u mirovinu zbog postupanja Gradske toplane, “pa mu se javlja strah za egzistenciju”, jer je protiv njega pokrenuto nekoliko ovrha za nešto što nije konzumirao, pa se plaši otići iz Karlovca da ne propusti pismo sa suda i da mu protekne rok za žalbu, te da zbog svega “malo spava i stalno razmišlja o toplani”.

Direktor Inoslav Latković je na Sudu tvrdio da tvrtku koju vodi Fudurić vrijeđa, da je palio i račune za grijanje, da se nezakonito izdvojio iz središnjeg toplinskog sustava, iako je Prekršajni sud u Karlovcu utvrdio drugačije. Latković je ustvrdio i da za isporuku energije korisnicima nije potrebno sklapanje posebnog ugovora “s obzirom da je Gradska toplana singularni pravni slijednik Toplane u stečaju”.

– Sud nalazi da okrivljenik nije postupao s namjerom da škodi časti i ugledu privatnog tužitelja, nego je postupao u obrani svog prava da se isključi iz toplinskog sustava Gradske toplane. Na taj način se borio za to pravo za koje je smatrao da mu pripada i isticao je svoje nezadovoljstvo činjenicom da privatni tužitelj ne akceptira njegove argumente. Njegovo postupanje na taj način je motivirano upravo takvim opravdanim razlogom borbe za pravo na izdvajanje iz sustava toplinskog grijanja Gradske toplane – stoji u prvostupanjskoj presudi

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest