SEKS I KIRURGIJA

Šokantne prijave iz KB Dubrava. Prije nego što joj je prišao pitao je kolege doktore na sav glas: “Jel ovo neko je*e”

Privatni sadržaj/Robert Anic/PIXSELL

Navodi se i da Klinika za kirurgiju te bolnice radi s nezakonitim deficitom stručnog kadra. 'To dovodi do učestalih pogrešaka u liječenju pacijenata i visoke smrtnosti', stoji u dokumentu. Stigao nam je odgovor ravnatelja Lukšića koji je poslao kratko priopćenje

U Kliničkoj bolnici Dubrava trenutno traje nadzor inspekcije Ministarstva zdravstva, a u posjedu smo dokumenta koji je primio ravnatelj KB Dubrava, prof. Ivica Lukšić i naslovljen je kao “Zdravstveno-inspekcijski nadzor”

Na početku dokumenta od osam stranica upozorava ih se da će Zdravstvena inspekcija od 6.-8. ožujka obavljati nadzor u njihovoj bolnici i to zbog anonimne prijave u kojoj se navode uvjeti u Klinici za kirurgiju koji bi mogli dovesti do ugrožavanja života i zdravlja medicinskog osoblja i pacijenata, zaprimljenu od Državnog odvjetništva.

Prvenstveno se to odnosi na Kliniku za kirurgiju te se očekuje da će se razgovarati s njihovim predstavnikom. Toni Kolak je pomoćnik ravnatelja i upravo predstavnik spomenute Klinike za kirurgiju.

“Molim da pripremite presliku Statuta, Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta (prvu stranu i Kliniku za kirurgiju), broj i popis sestara (medicinske sestre, prvostupnice, diplomirane), liječnika (po specijalizacijama) za svaki odjel/zavod posebno, ugovor s HZZO-om u dijelu Klinike za kirurgiju, broj ugovorenih kreveta i stvaran broj, liste čekanja za operacije Zavoda za ortopediju i traumatologiju (hitne, planirane). Molimo da nam pripremite očitovanje po točkama”, zatražili su zdravstveni inspektori od bolničke uprave uoči višednevnog nadzora.

Mail je Lukšić primio prije tjedan dana, a u njemu je spomenuto 20. točaka za koje kirurzi smatraju da ugrožavaju zdravlje i život medicinskog osoblja i pacijenata.

‘Zbog manjka ljudi, griješi se u liječenju’

U prvoj točki kako “Izvanredno stanje na Kirurškoj klinici KB Dubrava traje od kukavičke smjene dr. Patrlja koji je smijenjen u sapunici koju su vodili dr. Kujundžić, dr. Ajduk i dr. Stipančić.” Nastavljaju da je sve krenulo u doba korone i da je uzrokovalo veliki i nenadoknadiv odljev doktora i sestara.

“Klinika za kirurgiju KBD danas radi s nezakonitim deficitom stručnog kadra što dovodi do učestalih pogrešaka u liječenju pacijenata i visoke smrtnosti. Mnogim kirurzima i medicinskim sestrama je ozbiljno narušeno zdravlje”, navodi se u dokumentu.

FOTO: Privatna zbirka

Kažu da odijeli torakalne i vaskularne kirurgije ne zadovoljavaju standarde niti manjih općih bolnica, a “kamoli jedne velike kliničke bolnice”. Navode da je manjak sala, osoblja, da nema dovoljno bolničkih kreveta…

Navode se i konkretne situacije i to da “u hitnoj kirurškoj službi se dežurni kirurzi redovno moraju svađati s radiolozima radi UZV i MSCT pretraga čime se bitno otežava i usporava rad.”

Objašnjavaju i da se žale na katastrofalnu situaciju na kirurškoj poliklinici, na neispravni stol u proktološkoj ambulanti, rupe u podovima u ambulanti i drugo.

U dokumentu se navode i detalji vezani za neprimjereno ponašanje te se ozbiljne optužbe stavljaju na teret doktora.

Bolnica za privatna druženja i alkohol

“Pojedini dežurni doktori službene prostorije bolnice koriste za svoja neprilična privatna druženja, često uz alkohol – što je izvan svake pameti”, poriču u 16. točki dokumenta.

Na posljednje tri stranice dotaknuli su se, kako kažu, seksizma i šovinizma.

“Iako smo muškarci, doktori u nekim ozbiljnim godinama, očevi smo prekrasnih kćerki i ne želimo im da prolaze ono što prolaze kolegice doktorice s Klinike na kojoj radimo”, stoji na samom početku.

U nastavku smo izdvojili samo neke od optužbi koje se stavljaju na teret pojedinim doktorima.

FOTO: Privatna zbirka

Pokušali smo kontaktirati ravnatelja Lukšića kako bi čuli i njegovu stranu priče, ali na naše upite trenutno ne odgovara. Željeli smo stupiti u kontakt i s Kolakom, pomoćnikom ravnatelja koji se nije javio. Kada dobijemo odgovor, objavit ćemo ga u cijelosti.

Odgovor ravnatelja KB Dubrava

Iz ureda ravnatelja Lukšića poslali su nam kratko priopćenje u kojem su se osvrnuli na cijeli slučaj.

“Riječ je o anonimnim prijavama zaprimljenima u lipnju i listopadu 2022. godine. Odmah po primitku navedenih prijava, proveden je unutarnji nadzor te je o rezultatima istog izviješteno Ministarstvo zdravstva. Napominjemo da nalaz Povjerenstva za unutarnji nadzor nije potvrdio navode iz anonimne prijave”, stoji u priopćenju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest